Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

31 juli 2017

Stranden om natten av Elena Ferrante

"Alla ord som Mati har lärt mig, de ord som vi brukar använda när vi leker, gömmer jag nu längst ner i halsen och så ligger jag alldeles tyst."(sid 14 - översatt av Barbro Andersson)

Stranden om natten av Elena Ferrante är en annorlunda barnbok, med fina lite läskiga illustrationer av Mara Cerri. Femåriga Mati får en kattunge av sin far och glömmer sin docka Celina på stranden. Det blir många läskiga äventyr bland alla kvarglömda saker. Den elaka jättelånga strandvakten kan sjunga och han har en hemsk kratta som samlar ihop allt kvarglömt skräp. Celina hamnar i en hög bredvid en liten plasthäst, det blir mörkt. Hon kan många ord.
Jag skulle inte läsa boken med alltför känsligt barn, trots det lyckliga slutet (ursäkta mitt avslöjande). Denna skulle passa äldsta barnbarnet som redan kan läsa - tillsammans ska vi läsa denna. Kanske tänker man på Ferrantes väninnor, när Lila slänger Elenas docka i en mörk källare.

10 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Noterar din nya header och konstaterar att Frank Zappa was right.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, zappa gjorde bra musik också ❤️

Znogge sa...

Det låter som ett klokt beslut. Trots lyckliga slut kan en del böcker skrämma vissa barn...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, mitt äldsta barnbarn tycker sånt är spännande... men vi pratar alltid.

MissMagic sa...

Låter fin och annorlunda. Ska kolla upp :)

Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, jag tror du skulle gilla denna :)

Mrs. B sa...

Det är samma docka som i romanen The Lost Daughter: http://lookingformrgoodbook.blogspot.com/2016/05/the-lost-daughter-elena-ferrante.html

Hanneles bokparadis sa...

Mrs. B, precis, dockan med även i första delen.

Ugglanoboken sa...

Har sett den här boken, men har aldrig bläddrat i den så visste egentligen inte vad den handlar om. Verkar intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, väldigt fint illustrerad.