Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 augusti 2017

Bitterfittan 2

Bitterfittan 2 av Maria Sveland fortsätter tio år efter förra boken, Sara har tagit paus från man och familj.  Nu skiljer hon sig från sin man, inget större fel på honom men det råder en pinsam tystnad mellan dem. De tre barnen får bo varannan vecka hos henne, varannan hos fadern. Det där var jag ibland lite avundsjuk på, att skilda föräldrar fick så mycket egen tid... när de är barnfria. Fast barnen växer ju upp, så långt tänker inte trettio plus. Väninnorna är viktiga.

"Som gift hade jag aldrig tänkt på vilka som var singlar eller inte, det som betydde något var vilka som var roliga att prata med. Nu var kriterierna annorlunda." (sid 38)
Är det den nya kvinnans frigörelse att betrakta alla män i lagom ålder som sexobjekt? Har det inte hänt mer sedan Erica Jong? Många fantastiska älskare Sara möter och reducerar männen till penis. Kerstin Thorvall var modig.

"Hon klippte av och blonderade sitt långa hår. Köpte en ny garderob för en del av bokförskottet och insåg plötsligt att skilsmässan befriat henne från en tråkmåns och på kuppen fått henne att förverkliga en gammal dröm." (sid 46)
En skilsmässoklyscha, själv har jag aldrig förstått varför man inte kan förverkliga sina drömmar och intressen, träffa egna vänner och hålla sig snygg och i form även som gift...? Heder åt Björn Ranelid som sagt att det är hans skyldighet att sköta sin kropp och sitt utseende för hans egen frus skull,  efter 40 års äktenska, gulligt!

Vi lever i ett land med flest ensamhushåll, snart har majoriteten barn skilda föräldrar - med sina långa dubbla efternamn. Jag väntar på att det ska bli trendigt att skriva böcker om strävsamma äldre par som trivs ihop - fortfarande efter 30 års äktenskap, som har intressen, bra sex och roligt ihop. Utan att vara klistrade vid varandra, som har egna intressen och egna vänner. Såna böcker finns, men kallas väl reaktionära tantböcker... och får inga litterära priser.
Flera  smakbitar: HÄR.

37 kommentarer:

Monika sa...

För mig känns det lite som att många av de som växer upp nu har inställningen att allt ska vara roligt. Om något är tråkigt så slutar man bara med det. Det speglar sig säkert i skilsmässostatistiken också. Förstår inte heller varför man inte kan förverkliga sig själv när man är i par.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, lite så, mycket litteratur om att heja på dem som vågar ta steget till singelliv. Visst kan man ha eget liv även om man lever i par!

Lottens bokblogg sa...

Tack för smakbitarna och funderingarna.
Jag kommer själv från ett skilsmässohem, mina föräldrar skilde sig när jag var 3 år.
Till viss grad kan man förverkliga sig själv i ett förhållande, men hur bra det än är så måste man alltid ta hänsyn till den andra parten, i form av tid (i synnerhet när barnen är små) och tillfälle. Och man bryr sig väl om den andras åsikter? Kanske man inte klipper håret precis som man vill om man inser att det skulle ge upphov till synpunkter från någon man bryr sig om? Det handlar om respekt för en annan människa att man tar beslut som är bra för förhållandet och gäller både män och kvinnor. Är man själv behöver man inte göra det.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, jag växte upp med föräldrar som borde ha skilt sig tidigare... Vi har olika smak med maken, jag har inga åsikter hur min man klär sig, barnen fick också ha egen smak, vi har egna intressen men klart måste man ge tid till varandra. ❤️

Mia Eggimann sa...

Jag har läst ettan så denna måste jag läsa.

Mrs Calloway sa...

har inte läst varken ettan eller tvåan. men jag håller med Monika. lite får en kanske tänka sig att kämpa. och så klart kan en ha egna intressen och vänner. men det är bra om det finns gemensamma intressen också

Hanneles bokparadis sa...

Marie, en läsvärd bok.

Mrs Calloway, Sara gråter sen när hon upptäcker att hon förlorat sin bästa vän och barnens far... men tydligen tråkmåns.

Bokdamen sa...

Jag har inte heller läst varken ettan eller tvåan. Tack för smakbiten.

Boklysten sa...

Har läst ettan men inte den här. Är skilsmässobarn från tiden då det var lite fult att skilja sig, men har själv levt i fast förhållande i 36 år och tänker fortsätta på samma sätt. Jag får ibland en känsla av att många par numera ger upp så fort det kommer motgångar. Maken och jag är helt olika, har många olika intressen och en del samma men vi har alltid kunnat bejaka och bekräfta varandras olikheter och stötta varandras intressen och jag tror det ofta är sådant som saknas i många förhållanden numera. Det här är sånt som vi diskuterat en del hemma. Jag kanske borde läsa den där boken så skulle vi nog ha ännu mer att diskutera. Tack för intressant smakbit!

znogge sa...

Ett av två äktenskap slutar med skilsmässa i dag. lite dystert och deprimerande minst sagt. Men visst, tar kärleken slut så...

Madde sa...

Har varken läst första boken eller den här men tack för smakbit!

Benita sa...

Tack för smakbiten! Har läst ettan.

Nilmas Bokhylla sa...

Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdammet, var så god.

Boklysten, många ger nog upp lite för lätt. De flesta skiljer sig innan första barnet fyllt ett år, en tuff tid utan sömn. Vi är också olika, skulle vara tråkigt att leva med en kopia av sig själv... ❤️

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vi har kärleken kvar efter 35 år, kriser har det varit, inte alltid sams, men det är skönt att leva och uppleva barnbarnen tillsammans.

Madde, var så god.

Nilma, var så god!

justnujusthar.com sa...

Intressanta funderingar kring smakbitarna. Jag håller med både dig och Monika. En positiv trend är att nästa generation har andra värderingar, enligt Kairos future. De vill gifta sig och hålla ihop för livet, antagligen en motreaktion till den tid som varit.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, precis vad jag också tror, med realistiska förväntningar kan det bli riktigt bra.

Sara Pepparkaka sa...

Jag har inga erfarenheter av skilsmässor. Kanske det är så att om man inte kan förverkliga sig själv inom ett förhållande så blir det skilsmässa och självförverkligande?

Lena sa...

Tack för smakbiten. Har inte läst någon av delarna men jag har dem hör hemma.

Hanneles bokparadis sa...

Sara, då är det ganska dåligt förhållande....

Lena, intressant läsning.

Evelina Nilsson sa...

Tack för smakebiten!

KajsaLisa sa...

Och ena sidan så skall ju inte ett förhållande hindra en att förverkliga sig själv, men och andra sidan så tror jag många lever i en värld som går ut på att leva ut motpartens drömmar.
Sen måste jag erkänna att har man varit singel länge så blir man rätt egoistisk med sin tid.

Hanneles bokparadis sa...

Evelina, var så god!

KajsaLisa, även många i par lever egoistiskt, det ska vara lagom, något mitt i mellan.

astridterese sa...

Det var interessant å lese funderingene rundt smakebitene. jeg er også fra et skilsmissehjem. Mine foreldre skilte seg mange år for sent, men likevel lenge før det var greit for en kvinne å flytte ut. Jeg er også skilt, men da var det blitt like vanlig som det er i dag.
Jeg ville gjerne lest bøker om voksne mennesker som hadde det bra sammen. De bøkene er det langt mellom.
Ha en riktig fin søndagskveld!

Care-free sa...

Tack för smakbiten. Det blir kanske tvåan också för mig

Hanneles bokparadis sa...

AstridTerese, jag tycker det är mer givande att läsa om vuxna som klarar av vardagen tillsammans, än om vuxna som inte riktigt vill bli vuxna...

Care, klart läsvärd bok.

Jokke sa...

Tack för denna.

I friheten har vi många problem. Det är fint om man kan sina problem och kan fortsätta sin äktenskap

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, precis, klarar man de jobbiga åren, kan det bli riktigt fint.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Tack för smakbiten ! En hel del att reflektera över i den boken.

Hanneles bokparadis sa...

Marie, livet är inte alltid så lätt.

Jokke sa...

Jag menar Det är fint om man kan LÖSA sina problem.
Bitterfittan är inte ett vackert namn, men det är starkt.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, en stark titel, jag tror också på att man ska försöka lösa sina problem, tillsammans. ❤️

Linnea sa...

Har varit lite sugen på att läsa den här uppföljaren.. Men tappade sugen lite när den fick så himla dåliga recensioner i tidningarna.. :/

Hanneles bokparadis sa...

Linnea, man behöver inte läsa allt...

Helena sa...

Sa någon gång att det verkade skönt att bara behöva ha barnen varannan vecka till en förälder, men barnlös som jag är har jag tydligen inte alls förstått grejen med dem :)

Ylva sa...

Fast du har lagt upp bild på en annan fittbok. Fittstim har ju inget med Bitterfittan att göra. :-) Jag håller med om att man kan ha egna intressen, annars skulle jag ha skiljt mig för länge sedan!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, har man inte tampats med småbarn dygnet runt varje veckodag så är det svårt att förstå...

Ylva, mitt bildval är helt medvetet... jag har läst båda böckerna :)
Egna intressen är viktigt, för båda.