Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 augusti 2017

Mitt namn är Lucy Barton

"Så vi hade inga grannar i närheten. Och vi hade ingen teve och vi hade inga dagstidningar eller veckotidningar eller böcker hemma. Första året hon var gift jobbade mamma på traktens bibliotek och tydligen - det här berättade min bror långt senare för mig - älskade hon böcker. Men så förklarade biblioteket för mamma att reglerna ändrats och att de bara kunde anställa nån med riktig utbildning." (sid 14)
Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout berättar om förhållandet mellan mor och dotter. Hon ligger på sjukhus efter en operation när hennes mor, som hon inte har talat med på flera år, kommer på besök. Tystnad i början. Sedan börjar mamman berätta, Lucy tycker om att lyssna på henne.

"Jag slumrade till ibland när jag lyssnade till mammas röst.
Det här är allt jag begär, tänkte jag.
Men det visade sig att det fanns nåt mer jag begärde. Jag ville att mamma skulle fråga om mitt liv. Jag ville berätta för henne om det liv jag levde nu." (sid 52)

Lucy träffade inte sin mor igen förrän hon var döende på sjukhus. Inte hälsade hon på sina syskon heller. Hon fortsatte att skriva, träffade författaren Sarah Payne, som sa att vi alla har bara en historia. Lycy gjorde en klassresa.

På sjukhuset gömde Lucy veckotidningar för att doktorn inte skulle se.
"Så jag var lik min mamma, ingen av oss ville bli dömd för vad vi läste, men medan hon inte ens kunde tänka sig att läsa nåt sånt, ville jag bara slippa bli ertappad när jag gjorde det." (sid 73)

6 kommentarer:

znogge sa...

Låter spännande :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väldigt trevlig läsning

Mrs Calloway sa...

jag gillade den

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, visst är den fin.

Annette sa...

En favorit det här året. Jag tyckte väldigt mycket om den.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, visst är den fin.