Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 september 2017

Anna Kinberg Batra inte på omslaget

men förmodligen i nästa bok som Moderata Kvinnoförbundet ger ut. Moderat kvinnokraft, den femte i serien, nu med kvinnliga statsråd som intervjuas. Duktiga kvinnor som inte alltid syns i tidningar. Fem böcker har givits ut hittills, från tiden kvinnorna inte ens hade rösträtt.
Varför har kvinnor det så tufft i politiken? Folkpartiets Birgitta Ohlsson som inte blev nominerad till partiledare, trots lång erfarenhet. Mona Sahlin med sin Tobleroneaffär, män får göra större misstag. Centerns Maud Olofsson som fick många kommentarer om sin klädsel, fler än om saker hon åstadkom inom politik - hur många män får kommentarer om sitt utseende? Hillary Clinton som förlorade mot en mycket okunnig man. Att vara kvinna och politiker kräver mod, räcker inte med kunskap och duglighet.
Två kvinnliga kulturministrar på Bokmässan; Lena Adelsohn Liljeroth med så viktigt budskap just för denna Bokmässa; motvikt mot intolerans, förnekelse och glömska. Tystnad är farligt.
Det finns plats för många olika grupper på Bokmässan.
Professor Sven-Eric Liedman en av många som förklarade sin syn på bildning, han tipsar om att läsa filosofer; Platon, Jean-Paul Sartre, Wittgenstein. Gamla vetenskapens historia för att förstå hur världen hänger ihop. Nöjesläs, gärna gamla brittiska deckare som beskriver samhällen, sociologi. Läsförmågan behöver träning.
inte bara nytt på Bokmässan.

7 kommentarer:

znogge sa...

Jag tror att kvinnliga politiker måste vara dubbelt så duktiga som sina manliga kollegor för att nå samma positioner. Presidentvalet i USA är verkligen ett bra exempel på hur det kan bli...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så är det nog, och kvinnor är nog dåliga på att stödja andra kvinnor.

Paula i pörtet sa...

Hej, Angela Merkel är ett av undantagen. Hon verkar hålla oavsett vart vindarna vänder...
Men du, vill bara påpeka att dagens datum är fredagen den 29, inte för att det spelar någon roll, förutom att det kanske är vi kvinnor som är mer kritiska och påpekar saker som kanske saknar betydelse. Hoppas du har en givande vistelse på mässan. Även härifrån lilla byn har vår bibliotekarie spridit glans över mässan! Trevlig helg

Robert W sa...

Mona Sahlin-affären i mitten av 1990-talet handlade INTE om en Toblerone.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jag ger inte ut nån dagstidning... berättar om Bokmässan.

Robert W, det vet vi, det räcker med metaforen

Klimakteriehäxan sa...

I rättvisans namn: Mona Sahlin hade, sorgligt nog, en hel radda synder i sitt register. Långt mer än Toblerone. Och Anders Borg vet i alla fall hur det är att få sin frisyr recenserad (innan han visat upp annat) ... men visst, du har i princip rätt: att vara toppolitiker är inget för blyga flickor.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag känner till detta men ville inte skriva långa uppsatser om alla... männen har tillåtits göra större misstag och få sina fallskärmar eller bli landshövding. Anders Borg - och den där engelsmannen, laborledaren Jeremy Corbyn, i yllekofta och cykelhjälm - visade vägen för andra män att man kan vara... sig själv. Hårklyveri.