Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 november 2017

Elfriede Jelinek - Nobelpris 2004

"Sonen talar inte mycket med sin mor utanför utfodringstiderna, trots att hon besvärjande höljer honom med ett täcke av mat. Modern lockar ut barnet på en promenad och betalar för det per minut, ty hon måste lyssna till det snyggt klädda barnet. De talar ju till och med som i TV, där de hämtar sin näring." (sid 11)
Lust av av Elfriede Jelinek berättar om en man, Hermann, och hans hustru Gerti. De har en son. Gerti behandlas som hans ägodel. Hermann anser sig kunna göra vad han vill med sin hustru, vad hon vill är inte viktigt. Han är direktör för en fabrik och arbetarna är också hans ägodelar, inget han behöver bry sig om. Han verkar bry sig bara om sin egen lust. Gerti försöker komma ifrån.
Jelinek har speciellt sätt att berätta, ordvalet används inte i vanliga fall när man talar om människor. Annorlunda helt eget språk språk.

"Och harmset, men dock, skall läpparna, intvingade i rosa engångstrosor, delas för att låta jämföras med andra, liknande, tidigare kända. För övrigt föredrar denne man oral- och analtrafiken framom alla andra trafiklekskolor." (sid 88)

under morgonens bila innehåller tidiga dikter av Jelinek från sextiotalet. Jelinek är inte helt lättsam, hennes lyrik kan vara enklare att förstå om man har lite kunskap och kännedom om Grimms grymma sagor.

höst
de våta bladen drömmer
sig in i ett främmande år 
en annan död 
tar mitt leende
i sina kupade händer 
han mosar det 
som en fågel....
så sluter han långsamt
näckrosornas blommor
och lägger matrosmössan
och ansiktet
på det döda barnet
i dammen....

Kokos utmaning att läsa alla fjorton kvinnliga Nobelpristagare i litteratur.
Elfriede Jelinek (1946-) Österrike 2004

8 kommentarer:

znogge sa...

En skrämmande människosyn för ingen äger något...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, eller hur, boken är skrämmande... såna människor finns nog.

Annette sa...

Skrämmande, men inte orealistiskt tyvärr. Jag hade ju tänkt läsa nobelpristagare i år, men jag ligger långt efter med den utmaningen.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Annette, Nobelpristagarna finns kvar även nästa år.

Koko sa...

Jelinek har jag ärligt talat dragit mig för att läsa... Verkar som jobbig läsning. Det finns tyvärr sådana människor.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Koko, Jelinek var nog bland de jobbigaste av kvinnliga Nobelpristagare.

Helena Andersson sa...

Jelinek har jag också kvar. Jag började på Pianolärarinnan men funderar på att ta den där diktsamlingen istället.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, Jelineks bok är inte riktigt trevlig läsning.