Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 april 2018

Nordisk fauna av Andrea Lundgren

"Anteckningsblocket var en väntedagbok, en sorts busshållplats. Uppövandet av drömmedvetenhet var en långsiktig strategi med tydlig syftesformulering. Han var förvissad om att de var osynliga för människor och enbart visade sig i andra skikt. Att drömmen var en möjlig väg. Nätterna hade därför blivit minst lika viktiga för hans vetenskapliga arbete som dagarna.
   Drömlandet.
   Alltsedan han var tio år hade han letat där." (sid 152)
Nordisk fauna av Andrea Lundgren innehåller ett halvt dussin noveller, jag valde Om änglars natur som handlar om den ensamma docent Jacob Alm som är angelikan och skriver sin avhandling om änglar, något han sökt sedan tio års åldern. Kollegorna ser ner på honom, eleverna driver med honom i tysthet, han hotas av uppsägning och inte ens hans mor är stolt över honom. Helt underbar bok, språket, orden. Lundgren får fram så mycket med små medel, om man gillar fabel, en bok att läsa om och upptäcka nytt hela tiden.

"Alla Jakobs svar blev abstraktioner och de var sällan slagkraftiga. Han försökte förklara att hans forskning var mer litteraturvetenskapligt betingad, att ängeln finns i mellanrummet, i glappet mellan begripligheter. Det handlar inte om tro eller fysikens lagar utan om förtätad verklighet, koncentrerade ögonblick då medvetandets skikt möts i en nod och allting blir tydligt. Ängeln rör sig därigenom i det dolda precis som svårgenomtränglig poesi. Förblir osynlig, obegriplig, tills någon lärt sig se." (sid 160)

15. Läs en novell som gavs ut under 2018.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

10 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag tyckte mycket om denna.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, visst är den fin, ser framemot att läsa mer av Andrea Lundgren.

Paula Merio sa...

Kul att du också läst den, gillar novellformen

Hanneles bokparadis sa...

Paula, och Lundgren skriver så underbart!

Ugglanoboken sa...

Visst är det en fantastisk bok!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag är glad att jag äger den!

Scylla sa...

Åh vad jag vill läsa den!

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, helt underbar!

Paula sa...

japp läst och gillat!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jättefina berättelser.