Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 maj 2018

Det var en gång en trädgård av Karin Berglund

"Kanske var det ändå i böckerna mitt trädgårdsintresse började. Jag har mycket konsthistoria i min examen och trädgårdskonsten är ju en del av konsthistorien. Började samla konst- och trädgårdsböcker. T motsats till mer disciplinerade människor kan jag inte göra mig av med en enda, så nu är mitt lilla hus proppfullt av alla möjliga slags böcker. De tapetserar väggarna, ligger på stolarna och under dem, i högar på golvet. Inte sådana där estetiska högar som man kan se i inredningstidningar - som jag förstås också samlar på - nej inte precis så. Om ni tycker att den här boken handlar mycket om att läsa, så förstår ni kanske varför." (sid 11)
Det var en gång en trädgård : minnen från ett odlarliv av Karin Berglund beskriver trädgård så ljuvligt med alla dofter och färger så att jag blir helt lycklig över att ha en egen liten trädgård. Man kan njuta även om man inte har en egen trädgård. Vi ska diskuteran denna i vår bokcirkel.

"En trädgård - vad ska man ha den till?
För mig är trädgården en plats där jag kan vara i fred. Se hur det växer. Höra rödhaken. Känna dofterna, Sitta och tänka. En egen plats. När vi  behöver tänka över tillvaron, grubbla på meningen med livet, går vi av tradition till naturen. Vi tittar på stjärnhimlen, stirrar ut över havet och horisonten." (sid 37)

10 kommentarer:

Annette sa...

Älskar trädgårdsböcker, de får mig alltid att vilja ta tag i rabatter och odlingar. Och i år har jag faktiskt påbörjat odling i pallkragar, vi får väl se hur det går :) Ha en fin helg!

Hanneles bokparadis sa...

Annette, bara du inte glömmer vattna... trevlig helg!

Mösstanten sa...

Fina ord. Har ingen trädgård men man kan njuta av böcker om alltmöjligt som man inte håller på med själv. Fina kokböcker med krångliga recept, böcker om finaste Parismodet - och trädgårdsböcker. Till exempel.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, precis! Kokböcker är roligast när de är gamla, historia.

znogge sa...

Kan tänka mig att du har en gedigen boksamling! Även om jag älskar vår trädgård så är mitt intresse för skötseln av den inte så stort. Men jag sitter där gärna med en bra bok för böcker är en stor del av livet!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, skötsel av vårt berg är speciell, består av att knipsa lite vissna rosor, formklippa och leta efter nya blommande växter.

Klimakteriehäxan sa...

Jag borde ha insett att du hade Linné-boken ... den är fin.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Karin är ju göteborgare ❤️

Klimakteriehäxan sa...

Fast du läser ju inte bara böcker av göteborgare ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, brittiska författare och göteborgare...