Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 juni 2018

Livet kan börja av Sheila O'Flanagan

"Han gick nerför trappan till köket. Den röda muggen han hade druckit ur dagen innan stod fortfarande kvar på diskstället. Käkanda spändes ännu mer. Att ställa tillbaka disken så fort den torkat var en annan av hans regler. Det hade hon åtminstone kunnat göra." (sid 39)
Livet kan börja av Sheila O'Flanagan berättar om Imogen och hennes man Vince som behandlar henne som en prinsessa. Imogen själv har många gånger sagt hur lycklig hon är. Eller är hon?

"Vince hade uppmuntrat Imogen och Shonas vänskap, men ibland undrade han om de inte hade blivit för nära vänner. Han ville inte att Imogen skulle vara känslomässigt beroende av någon annan än honom." (sid 73)

Ett par år har Imogen planerat att lämna den kontrollerande maken och inte berättat för någon, inte ens för bästa vännen Shona. Imogen är ganska ensam, inga släktingar i livet. Som barn bodde hon i Frankrike och talar franska flytande. Under en jobbresa lyckas hon smita iväg, hon följer Planen; säger upp sig, stänger facebook-kontot, slänger mobilen. Som läsare undrar en om Vince lyckas spåra eller hitta henne. Vince är säker att Imogen inte kan klara sig utan honom, hennes pengar räcker inte länge heller.

"Det var att prata med någon utan att känna skuld. Det var känslan av att börja höra hemma någonstans igen. Att känna sig fri.
   Och att känna självsäkerhet. Hon hade visserligen känt självsäkerhet i sitt arbete, men varje gång hon pratade med Vince om sitt jobb och berättade om någonting som hon hade gjort bra, sa han att assistera Xonor Foley knappast var raketforskning. Att hon egentligen inte hade ansvar för någonting. Att hon trots de tjusiga titlar som folk slängde sig med numera inte var annat än en sekreterare." (sid 129)
Flera smakbitar: HÄR.

25 kommentarer:

Robert W sa...

Det blir säkert otäckt. Får mig att tänka på filmen Sova med fienden. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, har nog inte sett filmen.

Annette sa...

Tack för smakbiten, den tror jag att jag skall ta med mig på semestern!

Mösstanten sa...

Har kollar på nätet en del om narcissister på ststone av någon anledning. Verkar stämma precis.alltså en sådan som har fina masken utåt, men som är hemsk hemma. Hoppas att hon klarar sig.

Monika sa...

Den hoppas jag få läst snart.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, passar perfekt som semesterläsning!

Mösstanten, maken är inte våldsam men hon har ingen frihet.

Monika, spännande och trevlig läsning.

znogge sa...

Den har jag sneglat på några gånger så nu ska jag komma till skott!

Åsa sa...

Tack för smakbiten! Det var en ny bok för mig.

Helena sa...

Låter läsvärd :)

Lottens Bokblogg sa...

Obehagligt sånt där!

Hanna sa...

Den boken vill jag läsa! Gillar verkligen den författaren. :-)

Villa Frejas bokblogg sa...

Den vill jag läsa. Tack för smakbiten.

Boklysten sa...

Den låter som en bok som jag skulle gilla. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tror du skulle gilla denna.

Åsa, helt färs bok, läsvärd.

Helena, jag tyckte mycket om denna :)

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, skulle dö i sånt sällskap!

Hanna, mycket läsvärd bok!

Freja, jag tror du skulle gilla denna.

Boklysten, var så god!

Paula sa...

Relationer är ofta spännande, särskilt när de inte är välbalanserade. Gillar karaktärer som ändrar sina liv till något helt annat, särskilt om de lämnar sina idioter till karlar....Kanske hamnar denna på min lista. tack för smakbiten

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jag tror du skulle gilla denna bok.

Veiken sa...

Den boken är helt säkert i min smak. Jag tycker mig känna igen handlingen, men det är nog från en annan bok som jag har läst!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, denna är helt ny bok.

Bokdamen sa...

låter intressant, tack för smakbiten!

astridterese sa...

Denne fikk jeg veldig lyst til å lese. Det er ikke egentlig min type bok men jeg ble nysgjerrig på hvordan det vil gå med Imogen :-)
Ha en riktig fin søndag!

Lena sa...

En bok jag är nyfiken på. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, mycket läsvärd bok!

AstridTerese, en spännande bok, tack detsamma!

Lena, jag tyckte mycket om denna.

Nilmas Bokhylla sa...

Jag har velat läsa något av den här författaren väldigt länge men det har ännu inte blivit av. Den här hade jag inte ens hört talas om men kul med smakbit från den!

Hanneles bokparadis sa...

Nilma, jag vill nog också läsa mer, denna bok är helt ny.