Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 juni 2018

Min familj av Herta Müller

"Efter hennes död gifte sig min morfarsfar genast om sig med en annan kvinna, som redan hade ett barn med en annan man som hon inte var gift med, men gift var hon hur som helst, och i detta andra äktenskap med min morfarsfar fick hon ytterligare ett barn, och folk säger att hon fick också det barnet med en annan man, inte med min morfarsfar." (sid 16) Flackland (Niederungen 1982) är Herta Müllers första bok, korta noveller, jag har valt Min familj (översatt av Susanne Widén-Swartz). Den korta formen passar Müller bra, hennes ofta korta meningar och egna påhittade ord. Hon skriver lyrisk prosa om allvarliga ting, om rotlöst liv, krig, fattigdom och elände, med stillsam humor. En värdig Nobelpristagare.
6. Läs en novell som översatts från tyskan.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

En sådan här utmaning måste ju bidra till att man läser en massa noveller som man inte skulle ha läst annars.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, precis, halva nöjet är att leta noveller! Bra sätt att upptäcka nya författare.

Geddfish ♥ sa...

Här har jag hamnat hos en riktig bokoman, förstår jag. Trevligt med böcker, bara det att jag gör allt annat än läser nuförtiden.
Ha en fin helg och tack för besöket hos mig!

Hanneles bokparadis sa...

Gerd, tråkigt att tappa läsningen...

znogge sa...

Själv har jag svårt för texter med bara korta meningar för jag upplever det så avhugget. Men ibland kan det ge god effekt åt berättandet så jag förmodar att det är balansgång som en del författare behärskar.

Själv ska jag påbörja boken "Damkören i Chilbury" av Jennifer Ryan.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, långa romaner med korta meningar sällan kul, men vissa författare kan konsten att få det flyta ändå.