Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 juni 2018

Näktergalen och rosen av Oscar Wilde

"Kärleken är inte ens hälften så användbar som logiken, man kan ju inte bevisa något med den; den förespeglar en saker som aldrig förverkligas, och den får en att tro en massa otroliga saker. Faktum är att den är totalt onyttig eftersom endast nyttan betyder något i vår tid skall jag genast återvända till filosofin och börja studera metafysik."
Näktergalen och rosen av Oscar Wilde berättar om den unge studenten som vill ge röda rosor till en ung flicka, då får han dansa med henne. Men det finns inga röda rosor i hans trädgård. Han gråter för då får han sitta där och se henne dansa med alla andra. Fjärilen undrar varför han gråter, men Näktergalen förstår den unga studentens bedrövelse och förklarar: "Han gråter för en röd ros".  Näktergalen offrar sig med sin sång och studenten får sin röda ros. Är flickan nöjd?
Novellen anses vara ett svar på H.C. Andersens saga Näktergalen.

10. Läs en novell med en titel hämtad från en dikt/sångtext.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

2 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Så var den kluriga löst :-)

Hanneles bokparadis sa...

Helena, svettades och tänkte att jag har ju hela hösten på mig :)