Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 juni 2018

Ödun Västfjording - isländsk folksaga

"Jag skulle ha tyckt att jag hade gjort tillräckligt, när jag gav dig skeppet. Lönade han dig mera?"
- "Det gjorde han visst, herre, säger Ödun; "han gav mig denna ring, som jag har på armen, och sade att så kunde hända, att jag förlorade all min egendom, och då skulle jag inte vara utblottad , om jag hade ringen." (sid 9)
Ödun Västfjording hittade jag i Världens bästa noveller i urval, en fornnordisk islandssaga. Ödun var av västfjordsk släkt, han färdades med en isbjörn till Danmark för att ge djuret till kung Sven. Men han ägde bara halva djuret för han behövde köpa mat. Kung Sven var nöjd med isbjörnen och gav Ödun ett nytt skepp som lön. Han fick även en ring som belöning, den skulle han inte ge bort, men kung Harald var nog värdig en sådan gåva. De goda gengåvorna av kung Harald kunde Ödun använda till att utrusta sig till sin Islandsfärd.
30. Läs en novell med ett väderstreck i titeln.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

10 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag hinner inte riktigt med novellerna nuförtiden när det är så mycket VM-fotboll i svensk television. det är den enda gången jag ser fotboll så är det när det är VM

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, hihi, jag förstår... men året är inte slut än

KajsaLisa sa...

Segla runt med isbjörnar är rätt tufft :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, och därför fick Ödun en rejäl belöning :)

Paula sa...

Den där novellboken ska jag leta efter på biblan. Björnkött har jag ätit för hundra år sen på en rysk restaurang i Helsingfors. De påstod iaf att det var björn, vem vet?

Hanneles bokparadis sa...

Paula, björnkött är mörkt och har vilt smak, denna bok hittade jag billigt på loppis.

Helena sa...

Att segla med en isbjörn låter ju halvt livsfarligt.

Hanneles bokparadis sa...

Helena, mycket farligare last kan man knappast ha.

Ugglanoboken sa...

Tittar också mycket på fotboll :-) Novellen med väderstreck har jag inte lyckats med ännu, så tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jo, jag fick leta länge!