Sveas son : en berättelse om folkhemmet (2018) av Lena Andersson berättar om möbelsnickare Ragnar Johansson, född år 1932, är präktig, en händernas man. Han dyrkar staten som idé därför att den saknar människans godtycke. Ragnars mor Svea, född Svensson, kommer från det fattiga bondesamhälle; hon bakar, lagar, syltar och saftar. För Ragnar är mor från en värld som inte får komma tillbaka. Ragnar gifte sig med Elisabet som ansåg att de som studerat var en bättre sort.
"Sanningen var inte det viktiga, man måste kunna ha roligt också.
Sällskapsmänniskor behöver inte bry sig om att förstå resonemangen fullt ut, de kan låtsas, både för att skona andra och för att inte göra bort sig; deltagandet är det viktiga, glädjen i samvaron. Född i en annan klass hade Elisabet varit cocktailpartyns drottning, som leende lämnade samtalet i den stund det djupnade, men nu var den sociala tillvaron strukturerad på det sättet att hon aldrig bjöds på coctailpartyn." (sid 73)
Andersson har skrivit en nutida historiebok, det finns mycket research bakom, många detaljer. Saker en minns, har läst om eller har hört talas om av de äldre. Alla våra släktingars namn förekommer i boken, det skapar bilder i läsarens huvud. Raljerande rör sig Andersson bland olika klasser - ett ord som inte längre uttalas av dagens politiker. Läsaren vill hålla med eller säga emot, en riktig bladvändare.
- En gång i livet röstar alla på Folkpartiet.
Men fadern var åtminstone lättad över att sonen inte visat sig vara homosexuell. Vid ett tillfälle när könsmognaden var fullbordad och Erik stod i alltför nära kontakt med en av sina vänner - de umgicks på flickors vid, sov över hos varande och pratade kvällarna igenom - hade Ragnar med skärpa men i generella termer klargjort för familjen att om han hade en son som var homosexuell skulle han ta sitt liv av ren skam. (sid 153)
Flera smakbitar: HÄR.
23 kommentarer:
tack för alla smakebitarna. jag gillade den till större delen
Mrs Calloway, intressant läsning om saker som man känner igen och kanske sett.
Den vill jag nog läsa. Hennes sätt att berätta är spännande. En lite distanserad ironisk ton.
Den här blev jag nyfiken på för någon vecka sedan :)
Mösstanten, intressant läsning.
Monika, intressant tidsbeskrivning, mycket känner en igen :)
Tack för smakbiten. Jag är lite nyfiken på boken även om jag måste säga att omslaget, knäppt nog, hittills har avskräckt mig från att läsa.
Freja, du behöver inte bli möbelsnickare för att kunna läsa boken :)
En intressant bok och författare på många vis!
Tack för smakbiten!
Den ska jag läsa. Tillhör fanklubben ända sen "Var det bra så här?"
Tack för smakbiten. Inte min typ av bok, tror jag. ;)
Tack för smakbiten! Blev lite mer nyfiken på den här än jag varit nu när jag läser smakbitarna.Så kanske den blir läst framöver någon gång...;)
Znogge, absolut!
Boklysten, var så god!
KLimakteriehäxan, intressant att höra vad du tycker, för du har lite perspektiv.
Det hørtes kanskje ut som en typisk svensk bok, jeg er ikke helt sikker på alt alt kan overføres til norske forhold. Men det ville vært interessant å lese den :-) Ha en riktig fin søndag!
Tack för smakbiten. Jag gillade inte den förra jag läste av henne, så jag har inte satt upp den här på läslistan.
Jag hade planerat att läsa denna när jag ramlade över en dålig recension som sa att boken var lika prudentlig och trist som författaren själv. Hon är ju inte särskilt spirituell den gode Lena, så nu har hennes bok hamnat längre ner i min lista...tack för smakbiten, kanske kommer jag så småningom fram till hennes bok i min lilla hög
Har ett par böcker av författaren, men har inte läst dem ännu. Tack för smakbiten.
Det låter som en intressant bok.
AstridTerese, så kan det nog vara, många svenska tidsmarkörer.
Lotten, min första bok av Andersson.
Paula, ofta läser jag recensioner efter jag läst boken...
Lena, denna är min första av författaren.
Sara, intressant tidsbeskrivning, allt kan en inte hålla med om.
Jag har läst rätt mycket om den tiden, en brytpunkt i historien.
KajsaLisa, en tid som inte kommer tillbaka, fast några politiker vill det
Benita, var så god!
Skicka en kommentar