Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 juni 2018

Snö av Konstantin Paustovskij

"Men att resa tillbaka till Moskva var omöjligt nu. Tatiana Petrovna bestämde sig för att uppträda på militärsjukhus - det fanns flera i staden - och hon kände sig lugnare. Hon började rent av tycka om staden, särskilt när det blev vinter och den låg insvept i snö. Dagarna var milda, gråa." (sid 93)
Snö finns i samlingen Noveller av Konstantin Paustovskij (1892-1968); tio noveller om kärlek, andlighet, krig, natur, livet, åldrandet. Denna handlar om Tatiana Petrovna som har flyttat till den gamle Potapovs hus med sin dotter Varja. Tatiana är sångerska från Moskva och ovan vid livet på landet, men hon börjar trivas.

"Efter teet tog  Tatiana Petrovna med sig Potavov till faderns grav bakom dungen. Den disiga månen stod redan högt upp på himlen. Den lyste på björkarna, kastade svaga skuggor på snön." (sid 100)

Tatiana läser ett brev från sonen och försöker återställa huset som det var. Den gamle dör men hans son Potapov fick kort permission från armén och vill hälsa på sin far. På stationen får han veta att fadern är död, ändå går han den långa vägen till sitt gamla hem.
33. Läs en novell där det snöar.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Aldrig hört talas om den författaren. Verkar vara en bekantskap man kan göra med behållning.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, trevligt att man har översatt Paustovskij.

Västmanländskan sa...

Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Västmanländskan, jag är glad att jag hittade denna samling!

Ugglanoboken sa...

Vilka spännande noveller du hittar!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, helt underbar bok!