Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 juli 2018

En riktig man av Tom Wolfe - not my cup of tea

"Biblioteket hade mörka väggpaneler i mahogny, eller kanske valnöt, och kantades av hyllor som såg ut att innehålla betydligt fler silverskålar, troféer och skulpturer av handblåst glas än böcker." (sid 34)
En riktig man av Tom Wolfe (1930-2018) utspelar sig  i Atlanta, Georgia några år efter de olympiska spelen, tre fjärdedelar av innevånarna svarta. Några är vita och väldigt förmögna. En av dessa är Charlie Croker - rik som ett troll men också bankrutt, eftersom han inte kan betala räntorna på sina miljardlån. Boken börjar med vakteljakt med rika vita, och svarta ungdomarnas dans på gator med vrålande blanka hav av bilar; Freaknic.

   "Det minns jag inte exakt, mister Croker. Jag tror det är i Fjärde boken. Men hur som helst säger han att man inte kan vara både stoiker och en människa som är omtyckt av alla sina gamla vänner. Halva tiden gillar dom en därför att man har samma dåliga vanor som dom själva. Och utövar man självbehärskning och självrespekt, så skakar dom på huvudet och säger: 'Han är faktiskt inte sig själv längre.'"
    Den gamle nickade kraftfullt instämmande. "Just så är det, ja", sa han med låg röst, "just så är det." (sid 721)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Är det en av dina hyllvärmare? Jag har inte läst något av Tom Wolfe.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, nej, jag har lånat på biblioteket... Klimakteriehäxan skrev om Tom Wolfe, artikel om honom även i Göteborgs-Posten när han dog i våras. Maken har läst hans böcker och tyckt om.

znogge sa...

Nu för tipset! Ny för mig och ingen som jag har läst.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Tom Wolfe har många läst, även maken, han är ganska mångsidig.

Klimakteriehäxan sa...

Bra jobbat Hannele! Jag har lyckats läsa lite annat, är inte igenom En riktig man än. Men du gillade den alltså inte?

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag vill lägga min tid på andra sorters böcker.