Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 januari 2019

Orden som formade Sverige av Elisabeth Åsbrink

"Att människor i Sverige litar på andra är en svensk värdering som är vetenskapligt fastslagen. Människor i det här landet uppfattar i hög grad att andra människor "i allmänhet" är att lita på. PÅ forskarsvenska kallas det här "den mellanmänskliga tilliten" och studier visar att den är bland den högsta i världen just i Sverige. Nästan 80 procent av invånarna tycker att de i allmänhet kan lita på andra människor." (sid 284)
Orden som formade Sverige av Elisabeth Åsbrink innehåller många snillrika och personliga nerslag i Sveriges historia, från Caisa Wargs kokbok - utan potatis (1755) till dagens #Metoo-rörelse och allt däremellan. Fullt med intressanta texter, typ "Sverige åt svenskarna" : "Man är mycket "nationell" nu för tiden i landsorten, men inte på det gamla vanliga svenska sättet utan på ett alldeles splitter nytt och utländskt" ur Aftonbladet 1886. Inget nytt under solen. Åsbrink ger många aha-upplevelser.

12 kommentarer:

znogge sa...

Det låter ju positivt. Jag hade nästan trott att det skulle vara en lägre siffra.

Mösstanten sa...

Jag tycker också att d et låter lite högt. Jag undrar om alla de här nätbedrägerierna kommer att sänka siffran? Intressant bok som jag inte har läst. Elisabeth Åsbrink var på bokmässan i Linköping men tyvärr lyssnade jag inte på henne. Det fanns mycket där.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jo, svenskar är tillitsfulla.

Mösstanten, världen förändras men tråkigt om vi slutar att lita på varandra.

Klimakteriehäxan sa...

Måste läsas, jag vet. Har inte läst hennes 1947 än heller.

wiolettan sa...

Låter inte som om det stämmer i dagens samhälle, men jag kan ha fel. Läser och hör så mycket om osäkerhet och försiktighet människor emellan. Obekanta förstås, men det gäller ju i undersökningen också.
Önskar att siffran stämmer.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, måste och måste.... 1947 väntar tålmodigt i min bokhylla.

Wiolettan, jag kanske är naiv men jag litar på människor, även okända ❤️

Ylva sa...

Den har jag lånat hem. Hon skriver så bra!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, lag lånade också på biblioteket, väldigt intressant läsning.

Bosse Lidén sa...

Jag gillar aha-upplevelser. Trodde den siffran sjunkit rejält de sista åren. Undra om det inte finns en egen lista för politikerna. ;)

Hannele på Hisingen sa...

Bosse Lidén, hoppas vi inte är för gamla för aha-upplevelser ❤️

KajsaLisa sa...

Den där boken verkar kul, bokmärker.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, jag tror du skulle gilla Åsbrinks bok.