Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 augusti 2019

När ljungen blommar av Petra Rhodin

"Tänk att det fanns stora så stora träd. På Koljön hade de inte ett träd, inte en slånbärsbuske en gång, bara ljung och taggiga björnbärssnår. Inne på land fanns det en och annan vindpinad apel kring gårdarna, men de var ingenting i jämförelse med dessa almar." (sid 70)
 
När ljungen blommar (2019) av Petra Rhodin är hennes debutroman, året 1878 och berättar om postmannen Mandus Karlsson i det lilla fiskeläget på Koljön i Bohuslän.Han har flera syskon, ett par kärlekshistorien, berättelsen växlar tidsperspektiv ett par decennier; från ungdomsåren till nutid, det gäller att ha koll i vilken ålder huvudpersoner är. Många personer också; släktingar, grannar. Mandus avvaktar med att lämna amerikabrevet till sin ungdomskärlek, allt är inte glömt.

Författaren är väl kunnig om det karga livet i skärgården, mycket kunnig om det vädersberoende fisket, beskriver trovärigt  hunger under hårda vintrar, hårt arbete både för män och kvinnor. Inte bra att börja släpa tvättkorg på hala klippor under den kalla vintern. Hade man tur kunde man få plats som piga på säteriet. Karlarna kunde få hjälpa professor Abenius vid Naturhistoriska museet i Göteborg att fånga sällsynta havsdjur i sjöbotten. En välskriven stillsam bladvändare, en flytt till en annan plats en annan tid.

"Varje eftermiddag drack familjen te i Blå salongen och frun ombesörjde det alltid själv. Ställde fram kopparna, la upp småbrödet på fatet och skar citronen från orangeriet i tunna skivor. Omsorgsfullt och omständligt mätte hon upp tebladen i kannan, slog det heta vattnet över och serverade den ljusbruna drycken med sirliga rörelser." (sid 166)
o
o

9 kommentarer:

Znogge sa...

Boken låter intressant så den gör jag en notering om. Välskriven och lågmäld brukar vara bra.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en riktigt fin läsvärd bok.

Rämmengården sa...

Låter som en bra bok tack för boktips kram Nina

Lena i Wales sa...

Låter som något jag skulle gilla.
Har ju spenderat alla min barndoms sommar i Bohuslän.
Ha det bra!

Hanneles bokparadis sa...

Nina, en riktigt läsvärd bok.

Lena i Wales, det tror jag verkligen, Bohuslän har historia.

Mösstanten sa...

Den verkar intressant som så mycket annat du skriver om på bloggen. Tack för tipset.Skönlitteratur om den hårda verkligehten för huvudparten av det svenska folket förr är viktiga. Ett sätt att lära känna vår historia.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, denna är verkligen en fin historia, författaren känner till väl vad hon skriver om.

Petra Rhodin sa...

Tack för dina fina ord om boken! Förgyller hela min dag.

Hanneles bokparadis sa...

Petra, jag tyckte mycket om boken, fantastisk debut!