Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 december 2019

Flickan av Lisa Gidlöf

Flickan av Lisa Gidlöfär hennes debut, en prosalyrisk skildring av smärtan i att bli kvinna. En berättelse om ambivalens, omsorg, utsatthet och begär, i en tid före eller efter vår.

"När jag kliver upp på stranden ligger flickan där, med de nästan osynliga brösten. Hon ska växa, hon ska bli större. Månen tappar färg när ingen ser på den, det är likadant med flickan."

Två kroppar beroende av varandra, djuriskt naket, köttsligt, våldsamt, ömt, förändring till det nya, till något starkare, rädsla, nyfikenhet. Mina tankar virvlar runt, snuddar vid Angela Carter.

"Flickan vrider sig i sanden, jag måste ta mig vidare utan henne, bort från hennes krävande barnslighet. Bara så kan jag växa upp till den jag egentligen är."

4 kommentarer:

Christina Karlsson sa...

Låter lite annorlunda och då kan det vara antingen eller. Hinner inte bilda någon uppfattning efter de här raderna. Är den bra eller bara underlig?

Znogge sa...

Den verkar minst sagt annorlunda men om det betyder bra eller dåligt är frågan...

Mösstanten sa...

Verkar intressant. (Som jag så ofta brukar kommentera här.

Hanneles bokparadis sa...

Christina Karlsson, denna är bra och annorlunda.

Znogge, bra eller dålig, det är ju smaksak, starkt.

Mösstanten, intressant på alla sätt.