Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 januari 2020

Liv Strömquist gillar inte facebook

Liv Strömquist i lång intressant intervju i senaste nummer av Vi Läser och hon säger att människor måste få misslyckas,vi är snabba med att människor som gör fel ska bort. När man ser långa konstnärskap ser man ju att man måste prova och göra fel för att utvecklas. Man behöver sätta upp ett sånt space för sig själv, säger hon.
Strömquist säger att facebook är en styggelse; det värsta som finns i vår kultur. "Det skapar ett kontrollsamhälle där vi styrs av överjaget, ett tvång att vara perfekta och inte förlora kontrollen. Men att förlora kontrollen är en viktig del i mänsklig kultur."

Fint att läsa om Annie Ernaux liv i Paris. Många boktips och mycket annat.

12 kommentarer:

Znogge sa...

Man får ta Facebook med en nypa salt. Allt är inte guld och gröna skogar men många väljer att dela med sig av bara lyckliga och glada saker där. Man behåller den privata sfären för sig själv.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tack vare facebook har jag kontakt med vänner och släktingar långt borta, det är toppen. Och familjen har egen grupp när vi planerar något, födelsedagsfester eller annat, eller städar och slänger saker, frågar om någon har användning, så praktiskt.

Mösstanten sa...

Det är inget fel på sociala medier. Det beror på hur vi använder dem. Men jag tror ändå att man kan hamna i tankar att alla andra har ett så roligt och spännande liv och här sitter jag i min tråkighet. Det gäller att inse att andra också har svårigheter fast de inte syns i sociala medier.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, precis, jag ser även mina vuxna vänner sprida helt knasiga "nyheter" och annat. Det finns en gräns hur "privat" man ska vara, själv diskuterar jag mest böcker och trädgård, bra sett att dela sina intressen.

Klimakteriehäxan sa...

Kul att de uppmärksammar Ernaux. Men tänk om det vore så väl att FB vore det värsta som finns i vår kultur ... det vore ju helt enkelt underbart.

znogge sa...

Precis så har vi det också. Fungerar väldigt bra :D

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, kan du säga något "värre", som involverar så många ungdomar? Osäkra unga som tittar på hur många likes de har, unga som längtar efter att flera ska tycka om dem.

Znogge, tänk så många färre möten! Tack vare sociala medier kan livet bli rikare och roligare, men man får styra själv och tänka efter.

Ama de casa sa...

FB är på både gott och ont. Om man inte gillar fejjan alls så är mitt råd att låta bli att gå in där.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, som jag gör så har livet blivit enklare med vänner och släkt med facebook.

Geddfish ♥ sa...

Bra tankeställare.
Personligen är jag inte mycket på FB, länkar min blogg, typ. Jag tror att många fler lägger ut sitt liv på Instagram idag.
Jag använder FB i mitt volontärjobb, en nödvändighet.
Jag umgås mycket med släkt och vänner IRL, det bästa, när det funkar avståndsmässigt.

Klimakteriehäxan sa...

Ungdomarna överger FB mer och mer. Det är vi gamlingar som är kvar och är mest aktiva, det finns statistik på det. Värre är exvis rasism, mobbning, brist på respekt.

Hanneles bokparadis sa...

Gerd ♥ det ena utesluter egentligen inte det andra.

Klimakteriehäxan, var hittar man ungdomarna?