Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 oktober 2018

kärlek innan mobiler

"jag aktade mig för att lämna något spår av mig på hans kläder och jag gjorde inga märken på hans hud. Det berodde lika mycket på min önskan att skydda honom mot scener från hustrus sida som att jag inte ville ådra mig hans irritation, det kunde få till följd att han lämnade mig." (sid 34)
Sinnenas tid (1991) av Annie Ernaux är en kortroman som berättar om en kvinna som använder all sin vakna tid till att vänta på att den gifta utländska älskaren ringer. Tänk var kärlek var svårt innan mobiler. Allt kvinnan gör är i tanke på honom; köpa kläder, mat som han tycker om. De pratar inte så mycket - och franska är inte hans språk. Skilsmässan kom när han lämnade Frankrike och återvände till sitt land, det blev svårt och smärtsamt för kvinnan.

"I början, när jag vaknade klockan två på morgonen, var det mig likgiltigt om jag levde eller dog. Det värkte i hela min kropp." (sid 49)

Älskarinnan av Malin Lindroth har samma tema.

8 kommentarer:

Znooge sa...

Annorlunda om tekniken hade sett ut som i dag. Men att alltid vänta på någon. En man som vill ha både frun och älskarinnan...

Mösstanten sa...

Det är i ett sådant tillstånd jag absolut inte vill befinna mig och inte heller att någon annan ska. Men det skulle vara fascinerande att läsa om. Sånt ställer allt på sin spets. Gör ont och fåren att fundera.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en sådan man skulle inte jag vänta på...

Mösstanten, jag har inte testat, men vissa skriver bra om det.

Klimakteriehäxan sa...

Kan det vara så att du nappat på en av mina rekommendationer??? Jag tycker väldigt mycket om den där boken.

Ama de casa sa...

Jag har haft vänner i den situationen och det är INTE kul. Inte för någon. Ja, möjligtvis för karlskrället då...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, möjligt, en ser så mycket intressant i bokbloggar - boken bra men jag gillar inte olycklig kärlek.

Ama, tänk att kvinnor går med på vad som helst...

Ylva sa...

Vilket vackert språk! (Och vad jobbigt det var att sitta och vakta telefonen!)

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, om jag minns rätt så har jag inte väntat...