Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 februari 2020

Så här kan vi inte ha det!

Så här kan vi inte ha det! : fem kvinnoorganisationer i Göteborg 100 år (2019) är en intressant bok om fem kvinnoorganisationer i Göteborg under 100 år, hela tiden ideellt. Om kvinnornas kamp för kunskap, vänskap och rösträttens införande. Fem kvinnoorganisationer, som bildades i Göteborg kring sekelskiftet 1900: Vita Bandet, Göteborgs kvinnliga diskussionsklubb, Fredrika Bremerförbundets göteborgskrets, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet och Göteborgs Idun. Männens dominans var då total i alla beslutande församlingar i Göteborg.

Hur ser det ut idag på 2010-talet?
"Klyftorna i samhället växer. Det råder bostadssegreation, stora skillnader i hälsa och ekonomiska möjligheter, i utbildning och i möjligheter till fritidsaktiviteter för barn och unga. Våld mot kvinnor och barn finns kvar. Kvinnor och män har inte lika lön för lika arbete och tar inte samma ansvar för hem och familj. Nedskärningar inom offentlig sektor." (sid 61) 

Flera sidor lång lista om viktiga årtal i kvinnohistoria och lista på första kvinnan på traditionellt manliga poster. Susanne Rappmann blev biskop i Göteborgs stift 2018 och samma år blev Petra Lundh riksåklagare.
13. Läs en bok som utspelar sig i det landskap du bor.

13 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Vi har kommit en bit på väg men är långt ifrån framme.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, det har hänt en hel del på hundra år, men mycket återstår.

Christina Karlsson sa...

Nej, så här kan vi verkligen inte ha det...fortfarande en bra bit kvar till jämlikhet..

Znogge sa...

Det har hänt mycket på hundra år och vi är på väg men inte framme.

Mösstanten sa...

Arbete för kvinnors rättigheter behövs sannerligen fortfarande. Viktigt att känna till historien också och det blir på något sätt lite mer konkret om det berättas om sånt som har hänt där man bor.

Hanneles bokparadis sa...

Christina Karlsson, bara metoo visar att vi har mycket kvar.

Znogge, nu har även sociala skillnader ökat igen, kvinnor i underläge.

Mösstanten, historia är väldigt viktigt för att förstå.

Geddfish ♥ sa...

På den tiden jag jobbade, intresserade jag mig mycket för kvinnans historia och kamp. En kvinnlig arbetskamrat och jag åkte på egen hand till Norge och gick en kurs "Kvinder til ledelse" - jättenyttig och intressant men det gav inget gensvar i arbetslivet. Då, var Norge långt fram i kvinnliga chefsroller.
Tragiskt om det är på tillbakagång nu.

Ama de casa sa...

Visst behövs dom fortfarande! Den dumma är att dom fortfarande måste jobba ideellt med dessa viktiga frågor...

Hanneles bokparadis sa...

Geddfish ♥ vissa delar har det inte gått framåt alls.

Ama, lagar har blivit bättre, men skillnaden finns kvar.

Jennifer sa...

Ohhh den hade jag velat läsa! :D

Hanneles bokparadis sa...

Jennifer, helt ny, finns på biblioteket!

Hanna sa...

Viktig bok. Ska låna. Jag har alltid tänkt att vissa kvinnoorganisationer måste vara ideella för att inte omfattas av dokumentationskrav & offentlighetsprincip, men anledningarna kanske inte alls är så goda?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, jag tror organisationer får bidrag till lokal, frimärken och annat, men ingen "lön", styrelse och dokumentation är nog krav för att få bidrag.