Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 april 2020

Den vita boken av Han Kang

Ett vitt leende
Det är (antagligen) bara hennes modersmål som har uttrycket "att le vitt". Ett ansikte som ler avlägset, tröstlöst, med en renhet som när som helst kan brista. Eller ett sådant leende. (sid 76)
Den vita boken (2019) av Han Kang är en allvarlig bok, vit är en allvarlig färg, väcker många tankar och minnen. Boken innehåller korta kapitel, författaren samlade en lista över vita saker. Is Måne Ris Vågor Svepning. Ord som rörde något i författaren, en vit fågel öppnar rum mot en sorg storasyster som dog efter födseln, lindor, en spädbarnsskjorta, svepning. Dåtid, nutid, framtid.
12. Läs en bok som har en färg i titeln.

5 kommentarer:

Znogge sa...

Det låter som en sorglig bok men eftersom du slutar med ordet "framtid" finns det kanske hopp...

Mösstanten sa...

Jag tror jag har den i min läslista.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, några tillbakablickar är lite sorgliga.

Mösstanten, min första bok av Han Kang, tyckte om denna.

Paula sa...

Jag har tänkt mig att läsa denna, men som du beskriver den så är den allvarsam och jag tror inte jag är i rätt stämning för den för tillfället.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, boken är allvarsam men inte tung.