Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

04 april 2020

Taivas on sininen ja valkoinen

Taivas on sininen ja valkoinen (1964) av Aila Nissinen fick jag av min far som julklapp, titeln syftar på finsk folkvisa. Det syftar också på en uppsats som Laura ska skriva, hon går i 5:e klass och sitter i en kal fysiksal och har sista skrivning innan betyg. Den tråkiga läraren Pimu har bara tråkiga kommentarer om hennes skrivande. Paula tänker på allt och alla: skolan, kompisar, syskon, familjen, släktingar, grannar, att hon är ganska ensam efter de flyttat till Helsingfors.

"Kello. Ensimmäinen tunti mennyt. Pimu ojentautuu. Penkit natisevat kun me venyttelemme. Koulu kohisee. Minua väsyttää. Tahtoisin nukkua. Voisin nukahtaa tähän paikkaan. Minä vihaan joka ikistä kirjoittamaani sanaa. Vihaan vihaan vihaan. Pimu vihaa tautologiaa. Tautofoniaa." (sid 107)

Lauras lillebror kan spela flöjt. Han hade hört sagan om Råttfångaren i Hameln, pojken som räddade staden genom att jaga bort råttorna med sin flöjt. Lillebror fick mardrömmar och vågade inte sluta spela.  Laura tänker på segling. Kompisens mor säger att engelska barn aldrig har tråkigt, alla i England spelar teater redan som små, alla läser Shakespeare och läser hans böcker som sagoböcker. Ofta En midsommarnattsdröm av Shakespeare, Macbeth. Laura skrattade och tänkte om de skulle spela sommarteater med Sju bröder av Aleksis Kivi. Läraren Pimu skulle få slag om hon visste att de skrattade åt Heath cobblers (Nummisuutarit) av Kivi.

Laura minns att mor inte tyckte när hon läste fransk skräplitteratur, mor håller Pariisin Salaisuudet (The Mysteries of Paris) av Eugène Sue i sin hand. Far säger att det Laura inte förstår kan inte skada henne: "Kuulehan nyt, sinun on muistettava, että elämän kaikki luonnolliset asiat ovat aina kauniita. Se on totta. Muista se, luitpa sitten mitä tahansa." (sid 111)
Laura börjar till slut få ordning på sin uppsats med Jean-Jacques Rousseaus hjälp.
21. Läs en bok som du har fått i julklapp.

6 kommentarer:

Hanna / Rak i ryggen sa...

Hmm, det var inte mycket finska jag fattade. Vackert omslag i alla fall, och tidlöst med barns dagdrömmerier och yttre krav på att uppskatta viss kultur. Felicitas Hoppe dagdrömmer också om Råttfångaren - hon blir dirigent.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, sant, de ungas tankar är ganska tidlösa och universella. Häftig dröm!

Jokke sa...

Du är kanske den första suom har bloggaa den här boken. Blå och vit är färgar i Finlands flagga.
Den säljas i antikvariater, Maija Karma har ritat bilder

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, en gammal bok som jag fick som julklapp på 1960-talet, då fanns det ingen internet... gillar omslaget.

Jokke sa...

Samma bok men finländarna tycker att läsa gamla böcker och de skriver kritiker till nätet.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, jag tycker också om att läsa gamla böcker.