Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

04 april 2020

Henrik VIII och hans sex fruar

I vissa familjer var det viktigt att föda en manlig arvinge, om det inte lyckades så... Henrik VIII testade sex fruar. Som katolik var det svårt att byta fru, då fick han ge påven sparken. Någon son som överlevde blev det inte så den ogifta Elisabet I blev drottning och styrde England 45 år. Den här långa linjalen fungerar även som bokmärke.
Anne Boleyn är mor till Elisabet I,
hon halshöggs efter tusen dagar som drottning.

Kanske även Gerd, Agneta, BP, Klimakteriehäxan har bokmärken.

9 kommentarer:

Znogge sa...

Tur att det är modernare tider nu med kvinnlig tronföljd. Inte för att den kungliga familjen har någon maktposition men jämlikt måste det vara.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, och de får gifta sig med vem de vill ❤️

Ama de casa sa...

Jag ser ditt svar till Znogge och måste säga att jag tyckte det var hur konstigt som helst att kungen inte lät prins Bertil gifta sig med sin Lilian under mååånga år, medan han själv gifte sig med Silvia...

Hanneles bokparadis sa...

Ama, en riktig sorglig historia det där... många olyckliga äktenskap, och många som inte blev av... idag är det bättre, i Norge "dög" en ogift mor, bättre i England med numera

Klimakteriehäxan sa...

Ett märke med historia ...

Geddfish ♥ sa...

Ja, tuffa tider, hujedamej.
Trevlig lördag!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, förskräcklig men viktig historia...

Geddfish ♥ kvinnor har alltid haft det tufft,
önskar en fin lördag.

BP sa...

Till och med jag som inte direkt är så bevandrad vad gäller historia känner till Henry VIII. Inte allt var bättre förr;-)

Hanneles bokparadis sa...

BP, kvinnor hade det knappt bättre förr :)