Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 maj 2020

Asymmetri av Lisa Halliday

"[Intervjuaren: Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö?]
Ezra Blazer: Ingen av mina böcker, i alla fall. Jag skulle nog ta med Ulysses. Som jag har läst två gånger. Hittills. Den är lika delar storslagen och förbryllande. Hur många gånger man än läser den stöter man ändå på nya saker man inte förstår, men om man koncentrerar sig finns det också stora rikedomar att finna där. Och jag skulle ju ha gott om tid att läsa, så: James Joyces Ulysses, med kommentarer, Snillrikheten och humorn håller en underhållen under läsningen, sidorna är sprängfyllda av lärdom, och så är det själva staden Dublin, som utgör bokens skådeplats, är själva boken - och det är min stad." (sid 313)
Asymmetri (2019) av Lisa Halliday berättar om en man i sjuttioårsåldern som sätter sig på en parkbänk på Manhattan och börjat samtala med en ung kvinna, den unga förlagsassistenten Alice. De börjar träffas, älskar, tittar på basebollklubb hos Ezra, Red Sox, hon har ingen tv. Alice hjälper sin gamla granne. Den världsberömda författaren Ezra Blazer ringer ofta till Alice och frågar hur hon mår och vad hon gör. Ömsint, fast hon sover nästan aldrig hos honom. Ezra skänker gåvor till henne, ser till att hon får luftkonditionering i sin lilla lägenhet. Hon åker till hans ö där han skriver, det går trögt. Åren går och ny Nobelpristagare tilldelas varje år, men inte till Ezra Blazer.

Det är i början på det nya millenniet, USA krigar mot Irak. På Heathrow blir irakisk-amerikanska ekonomiprofessorn Amar, som är på väg till Kurdistan för att hälsa på en vän, kvarhållen i tullen över helgen. Deras vägar korsar, lite otydligt i berättelsen.

"Varför frågar de om det?"
   "Jo, ser du, om man säger att man är katolik och de tror att slutet är nära så skickar de in en präst. Om man är jude så hämtar de en rabbin."
   "Och om man är ateist?"
   "Då kommer Christopher Hitchens."
(sid 146)

Inga kommentarer: