Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 maj 2020

Brännaren av M W Craven

"Vem han än var - och de hade på ett tidigt stadium bestämt sig för att det måste vara en man - så tycktes han inte gilla män i sextio- och sjuttioårsåldern. Han tyckte i själva verket så illa om dem att han tände eld på dem." (sid 8)
Brännaren (The Puppet Show 2020) av M W Craven börjar med att en seriemördare bränner människor levande vid de förhistoriska stencirklarna i Storbritanniens Lake District, i samma landskap som inspirerat William Wordsworth och Beatrix Potter. Polisen är hjälplös, men upptäcker ett spår som enbart var menat för den avstängde kommissarie Washington Poe. Han tas tillbaka i tjänsten och kastas in i en utredning som han inte vill ha något med att göra. Men hans namn hittas inristat i de förbrända resterna av det tredje offret. Han paras ihop med den lysande men inte helt gatusmarta civila utredaren Tilly Bradshaw, som har doktorerat två gånger om och var medlem av Mathematics Institute vid Oxford University och hon hade högre IQ än någon Poe ens hade hört talas om. Offren känner inte varandra, men något gemensamt har de väl?  Många trådar att lösa, och nya dyker upp hela tiden. En riktigt spännande och välskriven bladvändare.

"Även om Poe uppskattade den cumbriska vinterns kärva skönhet hade han nu bott i Sharp i över ett år och våren var den årstid han tyckte bäst om. Fåren fanns förstås året om men i övrigt berövade vintern hedarna allt liv. Kvar blev bara hektar efter hektar av ett vresigt, färglöst landskap så långt ögat kunde se. Våren var en hoppfull återuppståndelse. Dagarna blev längre, solen värmde jorden, slumrande plantor sköt gröna skott och ljungen fick nytt liv. Bestånden av exotiskt färgstarka lavar och mossor växte till sig. Hårda och isande kalla vindar blev till milda fläktar mättade med aromatisk dofter. Fåglarna byggde bo, djuren förökade sig och det låg nyväckt optimism i luften. Det var så här års som man på allvar uppskattade skönheten och den långsammare levnadstakten i lantliga Cumbria." (sid 81)
M. W. Cravens första kriminalroman tilldelades 2019 års CWA Gold Dagger Award.

11 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Tack för tipset! Något för mig, verkar spännande!

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, nästan dina hemtrakter, riktigt bra spännande deckare.

wiolettan sa...

Låter som en spännande bok, kanske lite för spännande för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, nja läskigt dock, jag har börjat läsa bra deckare.

Klimakteriehäxan sa...

Låter ju som ett tips att ta till sig.

KajsaLisa sa...

Usch vilket hemskt sätt att ta livet av folk på, men låter som en spännande bok.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, riktigt bra och spännande deckare, läsvärd på många sätt.

KajsaLisa, läskigt på det sättet, en spännande deckare.

znogge sa...

Tack för tipset! Den noteras :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tror du skulle gilla denna :)

femfemman sa...

Men ju så otäckt! Fast.... visst är det något som jag kan tänka mig att läsa...tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, ny spännande deckare, hade svårt att sluta läsa