Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 maj 2020

Rufus av Doris Lessing - hett#52

Lessings katter har fått vänta i hyllan.
"Han är den pratsamma katten. Han pratas oss nerför trappan och ut ur huset. Han pratar oss in i huset igen och uppför trapporna. Han kommenterar allt som händer. När han kommer in från trädgården kan man höra honom från övervåningen: Här har ni äntligen mig, jamar han" (sid 40)
Rufus av Doris Lessing är en liten bok om den hemlösa katten Rufus som steg för steg finner ett nytt hem. I det nya hemmet finns redan två katter och relationen till dem skildras närgånget och med stor kunskap om katters sätt att vara. En rörande liten berättelse om kärlek mellan människor och katter. Människor är inte snälla när de bara lämnar en katt vind för våg. Alla katter har sin egen personlighet, kloka djur på många sätt. I boken hittade jag ett gammalt trevligt tidningsurklipp där Jenny Diski berättar om sina katter och vad de har betytt i hennes liv.

"Då brukade jag tänka att denna skönhet som härstammade från helt vanliga bakgårdskatter hade blivit så vacker för att han hade fått rätt mat och kärleksfull omvårdnad. Om han inte hade blivit kastrerad utan fått springa ute i alla sorters väder och tävla med andra hankatter om en hona, skulle han inte sett ut så här - han skulle ha blivit mindre, magrare, ovårdad och stridsmärkt." (sid 23)

Veckans inlägg i Monikas Hett i hyllan där man bekänner sina hyllvärmare.

9 kommentarer:

Monika sa...

Men jösses, den vill jag ju läsa 🙂

Znogge sa...

Det låter som en fin bok. Katter är speciella men behandlas illa av många. Vi skulle behöva ett bättre lagstiftning.

Mösstanten sa...

Åh så trevligt! Jag har Om katter av Lessing i bokhyllan. Den tillhör mina hyllvärmare2020 som ska läsas i år.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, en jättefin liten bokpärla.

Znogge, en tankeväckande bok, tråkigt när människor behandlar djur illa.

Mösstanten, jag tror att din bok är lite annorlunda, nyfiken på den.

Lena sa...

Författaren känner jag så klart till, men inte den boken. Tack för tipset.

Hanneles bokparadis sa...

Lena, en riktigt trevlig bok ❤️

femfemman sa...

Känns dom en feelgood bok. Tack för tips!

Boklysten sa...

Låter som en bok som jag skulle gilla!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, också en tankeställare.

Boklysten, säker på att du skulle tycka om denna!