Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 juli 2020

Kvinnoarvet av Amelia Adamo

"Jag fick starka psykiska rötter. Men inget rotsystem och ingen plats där jag hörde hemma. Hälften av mammas aska strödde jag i Tibern, floden som flyter i Rom, andra hälften i Högalids kyrkas colomparium. Hennes ande kan vara var som helst." (sid 17)
Kvinnoarvet (2020) av Amelia Adamo visar att man, oavsett familjebakgrund och uppväxt, måste lita till sina egna krafter. Hon bjuder in alla som är nyfikna på hur man når dit. Hon skriver om makt, användbara män, om att vara kvinna och att ha pengar som drivkraft. Men också om hur jag hanterat förluster, kärlek och längtan.

Hennes tidningar Amelia, Tara och M-magasin har jag läst många år, Amelia Jul har blivit en tradition. Adamo har skrivit och tagit upp många bra saker i sina tidningar för att stärka kvinnor. Själv har hon inte fått något gratis. Hon har saknat sina italienska rötter, morföräldrar var föräldralösa och placerades i klosterskola och barnhem. Amelia har haft sin mor som förebild och delvis som något hon velat undvika. En kvinna med fem års skola, klarade sig från dag till dag och levde i ett äktenskap utan kärlek. Amelia själv ville något mer, men hämtade kraft av sin mor.

"Jag förstod tidigt pengars värde. Mamma lärde mig att först har man till alla utgifter, sedan sparar man och sedan kan man köpa något man längtar efter. Allt efter ens möjligheter. Jag blev likadan. Hennes rädsla att inte pengarna skulle räcka präglade mig. Skräcken att bli fattig, att hamna på blodpuddingsnivå, var starkare än något annat." (sid 42)

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Amelia Adamo är en intressant människa så jag antar att boken kan ge en hel del.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant att läsa hur hon haft det och hur hon tänkt och nått sina mål.

Znogge sa...

Tack för tipset. Det låter som en intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en väldigt intressant kvinna.

Klimakteriehäxan sa...

Intressant! Visste inte att hon hade bok på g.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, hon är ungefär i din ålder, intressant läsning.

KajsaLisa sa...

Gillar henne, hörde när hon röt i på TV om det så kallade livspusslet, (Gud vad jag hatar det uttrycket) Några morsor i övre medelklassen som gnällde.
Nej sa hon barn behöver inte ha aktiviteter 7 dagar i veckan och det har hon ju rätt i.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, sant, nyttigt att ha lite tråkigt också.

Ama de casa sa...

Verkligen en intressant och driftig kvinna! :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, intressant att läsa hennes tankar.