Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 september 2020

Samlade verk av Lydia Sandgren

"Att skaffa sig höga betyg hade han upptäckt, var en teknik. Man behövde inte nödvändigtvis tycka om det man gjorde. En grundregel var att vara närvarande - fysiskt och verbalt - alternativt att skriva utmärkta prov." (sid 47)
Samlade verk (2020) av Lydia Sandgren är hennes debut, med nästan 700 sidor väldigt göteborgskt, alltid kul att läsa om miljöer man känner igen. Många boktips. Universitetsvärlden, Magasinet, Läsesalen. Boken har en lokalanknytning men är allmängiltig på många plan. Två vänner med helt olika bakgrund, kontraster.

"Försvunna fäder fanns överallt. Strulpellar som söp. Konstnärssjälar som satte friheten överallt. Charmörer som inte förmådde förbinda sig. Plågade män som drevs bort av sina egna spöken. Man kunde förebrå dem deras ansvarslöshet, men den var inte obegriplig. En mor som övergav sina familj var något annat." (sid 95)

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris. Samlade verk är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.

Lydia Sandgren tilldelas Sommarpriset 2020:
”Romanen lyckas med konststycket att både måla detaljerade miljöbeskrivningar och strössla med litterära referenser och samtidigt berätta en tät spännande historia.” 
Flera smakbitar: HÄR.

33 kommentarer:

Lottens Bokblogg sa...

Den här känns som årets snackis, men folk verkar tycka olika. För min del avskräcker antalet sidor...

Monika sa...

Den här har jag hört mycket om. Lite nyfiken är jag allt.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, många sidor men ganska lättvindigt bladvändare....

Monika, intressant läsning för dig som gammal göteborgare.

femfemman sa...

Inte alls hört talas om. Titeln avskräcker! Är så där bra på Göte borg... ja, utom att köra fel i stan... det är jag specialist på...
Men boken låter, trots titeln, intressant! //Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, boken är intressant och läsvärd.

wiolettan sa...

Den var ny för mig.
Tycker att det är mycket intressant att läsa en bok där handlingen är förlagd till platser som är välbekanta. Så där är vi lika.
Trevlig söndag önskar jag dig.

Mösstanten sa...

Den håller jag på och läser just nu. En välgörande trevlig läsning som inte saknar djup. En bok som jag verkligen inte får tvinga mig igenom.

Klimakteriehäxan sa...

Har läst väldigt blandade reaktioner på den här boken. Ska kanske ge den en chans. I pocket i så fall.

Znogge sa...

Tack för smakbiten! Den ska jag läsa :D

Anna sa...

Fantastisk göteborgsskildring tycker jag! Trevlig söndag :)

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten. Ha en skön söndag

Lena i Wales sa...

Den verkar intressant eftersom jag också kommer från Sveriges framsida,hi,hi!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag lånade boken på biblioteket, och skapar en egen åsikt.

Anna, håller med dig, man känner verkligen igen Göteborg... och författaren är så ung!

Lena i Wales, jag tror att du skulle gilla boken, från Sveriges bästa stad :)

Robert W sa...

Den här boken har tydligen dragit igång en märklig debatt mellan förnumstiga kulturredaktörer som bråkar om ifall boken är jättebra eller jättejättebra. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, kulturredaktörer ska man inte lita på utan tänka själv.

Åsa sa...

Tack för smakbiten. Ny bok för mig.

Mrs Calloway sa...

den här tänkte jag mig att jag skulle läsa i lugn och ro så jag köpte den. sedan tog maken hand om den och jag får då och då mycket kortfattade rapporter. jag fortsätter att vänta på min tur. tack för smakebiten!

Paula sa...

Har lite fördomar för så tjocka böcker, konstigt nog för många av dem jag lyckats plöja igenom har varit mycket läsvärda. Göteborg känner jag också till väldigt dåligt, har bara besökt staden som turist ett par gånger.
Tack för smakbit, trevlig söndag

Bokdamen sa...

Det här är en snackis som jag inte bestämt om jag vill läsa eller inte. Men kan kolla lite i den på jobbet. Tack för smakbiten.

Therese sa...

Har sett en del om den här men inte riktigt tagit mig tid att verkligen läsa om den. Blir som flera andra lite avskräckt av alla sidorna. =) Tack för smakbiten.

Boklysten sa...

Jag är faktiskt inte speciellt sugen på att läsa den här boken. Har sett den lite överallt, men tror inte att den skulle passa mig. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, som tur så finns det böcker för alla smaker.

Lena sa...

Den där boken verkar så bra. Den ligger i min varukorg på Adlibris och blir säkert hemklickad endera dagen. Tack för smakbiten.

Villa Frejas bokblogg sa...

En riktig tegelsten alltså. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Lena, nu har jag lånat boken på biblioteket.

Freja, men relativt lättläst bladvändare.

Kerstins bokblandning sa...

En bok jag inte lockats av, just nu i alla fall, man gör ju alltid sina prioriteringar när man väljer vad man vill läsa. Möjligt att jag ändå läser den längre fram man kan aldrig veta.

Hanneles bokparadis sa...

Kerstin, jag fastnade eftersom miljön så bekant, även universitetet med dess läsesalar och bokmagasin, stark igenkänningskänsla.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! vet inte om den är för mig,

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, det finns nog böcker som kanske tilltalat mer.

KajsaLisa sa...

Allyid kul att läsa lokalt förankrade böcker om där man själv bor. Mitt stora Stockholmsintresse härstammar från Stig Trenter och Per Anders Fogelström.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, det förstår jag att du gillar.

Ugglanoboken sa...

Den här är jag sugen på att läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag tror du skulle gilla denna.