Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 augusti 2021

Den romantiska texten av Horace Engdahl

Den romantiska texten : en essä i nio avsnitt av Horace Engdahl är hans doktorsavhandling som uppfattades inom litteraturvetenskapen som kontroversiell, detta berodde dels på vissa av studiens teoretiska ståndpunkter, dels dess essäistiska stil. Den svarar på frågor romantisk text? Hur är den uppbyggd? Vad vill den göra? Sådana frågor söker Horace Engdahl besvara med sina nyläsningar av åtta svenska författarskap från 1700-talets slut och 1800-talets början: Oxenstierna, Kellgren, Thorild, Lidner, Atterbom, Stagnelius, Almqvist och Tegnér. Kanske inte direkt lättläst men en aning roligare än många andra litterära doktorsavhandlingar. Självklart en del fackuttryck men de finns förklarade, varje skribent har sina egna uttryck, vilka varierar under olika tidsepoker. 

To Generalize is to be an Idiot.
                           (William Blake,
Annotations to Reynolds's Discourses)

"I den romantiska skriften får bilden en giltighet som inte är begränsad till någon speciell logisk eller retorisk kategori. Det innebär inte att den skrivande på något naivt sätt accepterar sina föreställningar som uppenbarade sanningar. Kanske har inga författare varit vaksammare mot illusionen än de vi kallar romantiker. Men om varat till sin kärna är skapande och förvandling finns det inga säkra riktmärken för att skilja verkligt från overkligt. Romantikerna tog risken att ge form åt subjektet, åt det formande, som aldrig kan bli ett föremål och alltså trotsar de fasta innehållen. I jämförelse med de texttyper som bygger på gemenskapens jämna energiflöde och kollektiva förstånd kan deras sceneriet verka fantasmagoriska." (sid 265)

13 kommentarer:

Mössstanten sa...

Kanske väl ansträngande för mig, men säkert intressant.

Anki sa...

Väldigt intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, valet är fritt

Anki, intressant att lära sig mer, förstå texter, sammanhang.

Ama de casa sa...

Definitivt INTE en bok för mig. Föredrar mer lättlästa grejer så jag slipper tänka så mycket :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, även hjärngympa är nyttigt 🏋️‍♀️

znogge sa...

Jag tror inte att det är något för mig just nu men samtidigt så kan jag tänka mig att det är en intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ibland kan det vara intressant att få en annan syn på det man läser.

Veiken sa...

Inget för mig, men säkert intressant för många!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, kanske inte för många men några!

Hanna / Rak i ryggen sa...

Säkert intressant och välformulerad. Såg honom på Youtube, i ett faktiskt jättefint föredrag om litteraturens koppling till musik. Han är så beläst och välformulerad. Synd med allt.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, kunnig och trevlig att lyssna, missförstådd

Hanna / Rak i ryggen sa...

Han har besvarat min läsarfråga i Allvarligt talat :)
(Här: https://sverigesradio.se/avsnitt/826081)

Hanneles bokparadis sa...

intressant, väldigt många att lyssna