Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 september 2021

Torsdagsmordklubben av Richard Osman - smakbit

"Det är Ians vanliga smoothie: en ask hallon, en näve spenat, isländsk yoghurt (eller finsk, om det inte fanns isländsk), spirulinapulver, vetegräs, acerolapulver, chlorella, kelp, acaipulver, krossade kakaobönor, zink, rödbetspulver, chiafrön, mangoskal och ingefära. Det är hans egen uppfinning och han kallar det för Enkelt och gott." (sid 35)

Torsdagsmordklubben (2021) av Richard Osman berättar om fyra engelska damer och herrar som löser mordgåtor på ett lyxigt pensionärshem, låter som ett perfekt upplägg för oss som älskar Agatha Christies pusseldeckare. Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller med ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

Många fina tidsmarkörer, väldigt dagsaktuellt, på flera plan. Dessa 80-åringar är väldigt moderna, pigga, går på gym, simmar på morgnarna, vill testa nytt, inte många som skulle hänga med dem. Osman är också väldigt omtänksam, de som inte längre lever, glöms inte bort. Torr brittisk humor som jag gillar, en riktigt mysig läsvärd bok, förstår att den har blivit så populär, skulle passa som film.

"Ian hade tidigt räknat ut att det var lyxbyggen so gällde om han ville tjäna riktigt mycket pengar. Det jobbigaste var när någon dog. Då fick han en massa pappersarbete, han förlorade intäkter och det värsta av allt var att behöva tampas med de anhöriga. Men ju rikare kunderna var, desto längre levde de. Och ju rikare kunderna var, desto mer sällan fick de besök av sina anhöriga som ofta bodde i London eller New York eller Santiago. Så Ian satsade på lyx" (sid 36)
                                                                                    Flera smakbitar: HÄR.

20 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

får lust att läsa boken tack för smakebiten!

Monika sa...

Denna vill jag väldigt gärna läsa och jag har redan köpte den 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en lättsam bladvändare!

Monika, jag lånade på biblioteket 🙂

Lottens Bokblogg sa...

Jag blev mer nyfiken på den här under ett bokprat i tisdags när Eva Bonnier berättade om den. Och det visade sig att jag sett program på TV med Richard Osman ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, det skulle jag vilja se :)

Sara Pepparkaka sa...

Jag läste den på engelska, jag fick ett tips från vanligtvis tillförlitliga källor. Sen dröjde det så länge innan jag äntligen läste den att den skulle ha funnits på svenska då redan. Men jag gillade den!

Ama de casa sa...

Jag gillar också den torra, brittiska humorn :-)

Tack för smakbitarna och ha en skön söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, jag lånade på biblioteket, är nyfiken på hans nästa 🇬🇧

Ama, önskar dig också en fin dag.

femfemman sa...

Verkar toppen! Tack för ännu ett bra tips!

Klimakteriehäxan sa...

Bättre än Ingelman-Sundbergs svenska pensionärsliga då? Den gillar jag inte.

Bokdamen sa...

Lyssnat på boken, var lite småtrevlig lättsam. Tack för smakbiten.

Augusta sa...

Dette er en skikkelig kosekrim bok. Jeg lo masse da jeg leste The Thursday Murder Club. Gleder meg til både bok 2 og tv serien.
Men - den frokosten ville jeg aldri spist :)
Ønsker deg en fin søndag

Robert W sa...

Den boken är jag nyfiken på. Men oj vad komplicerat att göra en smoothie med så många ingredienser.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, precis lagom brittiskt 🇬🇧

Klimakteriehäxan, Catharina Ingelman-Sundberg har sina poäng men detta är något helt annat.

Augusta, klart läsvärd, längtar efter hans nästa.

Robert W, man behöver inte följa recept slaviskt, valet är fritt!

Cinnamon sa...

Det var många ingredienser in den smmothien. Har sett böckerna lite överallt men inte förstått vad de handlade om. Låter intressanta.

Paula Merio sa...

Tyvärr orkar min hjärna inte med några pusseldeckare, det blir total kortslutning i huvudet.
Recept log jag brett åt, man läser ju många recept, detta var väl ett av dom längsta (enkelt och gott)! Jag tänker att människor förr levde på sill och potatis tills de blev hundra...behöver vi verkligen alla tillsatser vi stoppar i oss! Tack för smakbit

Åsa sa...

Oj, det var en avancerad smoothie... "enkelt" vet jag väl inte direkt. :) Aldrig fel med lite humor emellanåt.

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, hälften skulle väl räcka 🙂

Paula, denna är inte någon väldigt avancerad pusseldeckare, inte det som är poängen.

Åsa, det blir en del skratt vid läsning.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Den verkar jättehärlig, tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, jag förstår att boken är så populär.