Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 oktober 2021

Brittsommar av Laura Fitinghoff, författare till Barnen från Frostmofjället

Brittsommar
(1917) av Laura Fitinghoff, som föddes 1848 i Sollefteå. Efter sin mans bortgång försörjde hon sig och sin dotter Rosa bland annat genom att skriva romaner, berättelser och barnböcker, som ofta utspelar sig i fjällmiljö. Från 1885 levde Fitinghoff i Stockholm där hon rörde sig i kulturella kretsar. Samma år debuterade hon med barnboken En liten värld bland fjällen, med illustrationer av Jenny Nyström. Mest ihågkommen är hon för barnboksklassikern Barnen från Frostmofjället (1907) och romanen Brittsommar. 

Bokens Lajsa lever i vad som verkar vara ett kärlekslöst äktenskap, med många barn och barnbarn. En dag möter hon på nytt sin ungdomskärlek, jägmästare Mård. Men tiden hon lever i präglas av konventioner, med fasta könsroller och social status. Inuti Lajsa pågår en själslig kamp mellan plikt och passion när hon ställs inför det avgörande valet att offra allt för kärleken. Boken läsvärd, tidsdokument om livet för hundra år sedan. Språket i nytrycket har moderniserats, prular verbformerna ändrats, en del ordförklaringar.

    "Du kunde väl ha frågat, så kanske jag hade förklarat för dig uttryckets betydelse."
    "Tycker mamma det, så främmande och skygg som jag kände mig för mamma i barndomen. Se'n jag blev äldre - och genom egen erfarenhet lärt mig förstå att ungdomssvärmeri är något helt annat än den första varaktiga kärleken till en man - har de där barnsliga, ej så lite inkvisitoriska åsikterna och aktgivandet fallit mig ur hågen - tills nu, när vi talade om ungdomsminnen och om honom, ungdomsvännen - det var väl inte densamme."
(sid 26)

7 kommentarer:

femfemman sa...

Tack för tips! Alltid intressant att läsa tidstypiska böcker. Ha det gott! //Anna-Lena

Mösstanten sa...

Barnen från Frostmofjället läste jag som barn. Den var spännande och gripande, vill jag minnas. Jag blir nyfiken på den här romanen.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, kul att variera sin läsning.

Mösstanten, sett den svartvita filmatiseringen ganska nyligen i svt.

wiolettan sa...

Tack för tipset. Verkligen en bok som jag skulle vilja läsa. Den verkar ha det som jag tycker om att läsa.
Barnen från Frostmofjället har jag läst många gånger.
Trevlig torsdag önskar jag dig.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, jag tror du skulle känna igen mycket, boken finns säkert på bibliotek, denna är nyutgivning.

znogge sa...

Den låter intressant. Måste erkänna att jag inte vet så mycket om författaren.

Trevlig torsdag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, många känner till hennes Barnen från Frostmofjället (1907)