Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 mars 2022

De andra av Toni Morrison

De andra (The origin of others 2021) av Toni Morrison tar upp frågeställningar som ständigt varit aktuella för henne och som nu kommit att dominera världspolitiken: ras, rädsla, gränser, massmigration och önskan att höra till. Varför skapar vi avstånd till varandra och låter oss luras av ett "vi och dom"-tänkande? Dessa teman har Toni Morrison föreläst om på Harvarduniversitetet och de fördjupas i boken. Hon reflekterar bland annat över begreppet identitet och belyser egna erfarenheter, såväl som historia, politik och litteratur. Hon tar till exempel upp 1900-talets litterära tendens att romantisera slaveriet och utforskar verk av Hemingway, Faulkner och Harriet Beecher Stow (skrev Onkel Toms stuga). Ingen föds till rasist. En bok som ger eftertanke och förståelse när man läser äldre och nyare romaner.

"Morrison talar om förslavare och de förslavade, men det hon säger om hierarkier är giltigt än i dag. Under de senaste åren har det kommit ett jämnt flöde av filmklipp där man ser hur amerikanska poliser misshandlar svarta människor, avfyrar elpistoler mot dem, tar stryptag på dem och skjuter dem för relativt milda förseelser eller inga förseelser alls. Detta har gjort såväl afroamerikaner som många andra amerikaner bestörta. Men rättfärdigandets språk har trots det varit det gamla vanliga."  Förord av Ta-Nehisi Coates (sid 11)

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant och viktigt. Tony Morrison måste jag läsa mer av.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, denna är intressant läsning om hennes föreläsningar om litteratur.

znogge sa...

En intressant och viktig bok även om vi egentligen borde kommit längre i denna fråga. Nu är det tyvärr mer "vi och dom" än någonsin.

Ha en bra måndag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ledsamt och bedrövligt! Önskar detsamma!

Klimakteriehäxan sa...

Spännande att läsa Morrison, men denna har jag inte läst.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, denna är helt ny

Anki sa...

Jag har läst boken på finska. Den var väldigt bra, väckte tankar.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, mycket tankar, en intressant bok.