Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

27 mars 2022

Hård mot de hårda : true crime - människohandel

Hård mot de hårda : true crime - en bok om brott (2020) Jeanette Björkqvist, Kenneth Eriksson. År 2006 fick Finland sin första dom i ett människohandelsfall där en ung, estnisk kvinna utnyttjats sexuellt. Under de veckor hon såldes i Helsingfors betalade hundratals män för henne, trots att det var uppenbart att hon låg efter i sin psykiska utveckling.
Den fällande domen har följts av fler, men på det hela taget har Finland hellre dömt för koppleribrott än människohandel också då fallen utretts som människohandel. I den här boken öppnar kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen upp bakgrunden och det konkreta polisarbetet bakom flera av de mest uppmärksammade sexhandelsfallen.

Någon juridisk gradskillnad på hur allvarligt brottet ansågs ha varit fanns fortfarande inte.
   "I Sverige kände lagen redan till människohandel, men det gjorde inte vår lag. Vi kunde bara utreda och döma för koppleri. För oss poliser var det förstås frustrerande. Dels begränsade det låga maxstraffet våra möjligheter att använda tvångsmedel. Dels var det ju absurt att Igors gäng dömdes för koppleri när det handlade om någonting som med en annan lag kunde ha dömts som människohandel.
" (sid 130)

Vem köper sex? Gifta män, dugliga singlar, äldre, unga och allting däremellan. Arbetare, löntagare, chefer från medelklassen, direktörer, folk med högre ekonomisk status. Alla har de sina motiv till att söka sig till prostituerade och de är många. (sid 157)

Nu har män börjat söka upp ensamma kvinnor med barn från Ukraina, även i Sverige, på tågstationer, erbjuder gratis boende...
Flera smakbitar: HÄR.

16 kommentarer:

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!
En otäck men viktig sådan!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, viktigt, eländet tar aldrig slut!

Monika sa...

Lagarna hänger inte alltid med verkligheten, eller ofta ligger de väldigt långt efter.

Robert W sa...

Intressant med skillnaderna i lagstiftning. Tack för smakbiten!

Mrs Calloway sa...

sorglig läsning, men en bör känna till

Ama de casa sa...

Tack för smakbitarna.
Ha en fin söndag!

Anki sa...

Jag läser den här boken just nu (på finska). Den verkar vara interessant!

Znogge sa...

Tack för smakbiten. En skrämmande men aktuell sådan tyvärr.

Bokdivisionen sa...

Personligen läser jag inte så mycket true crime men bra att folk får upp ögonen för det här.

Lottens Bokblogg sa...

Verkligheten är tyvärr värre än fiktionen. Varje gång.

astridterese sa...

Jeg har etterhvert blitt ganske glad i true crime, men det kan også være tøff lesning. Dette høres ut som en fryktelig vond sak.
Ha en riktig fin søndag!

femfemman sa...

Ett viktigt ämne. Vad ärd et får män(niskor) som kan utnyttja utsatta kvinnor å detta sätt. Vad har de varit med om, som gjort dem så hänsynslösa...?
Tack för smakbit

Paula Merio sa...

Dprimerande och upprörande läsning förstår jag.
Tack för smakbit

Lena i Wales sa...

Hur tänker vissa män?
Jag blir så himla förbannad när jag tänker på hur vissa män kan behandla kvinnor. Skulle nog bli upprörd av att läsa den boken, men bra att den skrivs, fast synd att de som behöver läsa den troligen inte gör det.

Åsa sa...

Usch så vidrigt sådant. Den boken skulle jag inte klara av att läsa, skulle nog bli för arg. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Vad är det för människor, obegripligt