Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 december 2010

En kvinnlig Candida

Candida av Pirkko Lindberg är en pastisch på Voltaires Candide från 1759, viss kännedom om den underlättar och man kanske upptäcker lustigheter lättare. Candida är en bok om vår samtida, en EU-kritisk satir. Voltaire häcklar upplysningstidens gränslösa optimism, Lindbergs kvinnliga huvudperson får bevittna en rad mänskliga dårskaper, skrivet med finsk humor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har precis hittat till din blogg och nu undrar jag varför tog det så lång tid? Du har underbara inlägg och liksom du är jag anglofil, älskar böcker och älskar min trädgård. Jag kommer att fortsätta att följa dig

//Marie R

♥ Hannele sa...

Marie R, kul att du hittade hit :)

Läst, sett & hört sa...

Låter verkligen intressant! Jag minns att jag var väldigt förtjust i Candide när jag läste den för ganska länge sedan.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Läst, boken hittade jag på biblioteket, kul läsning, speciellt om man läst Voltaire, man känner igen personerna, fat de är i modern tappning.