Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 augusti 2011

Stieg och Eva

Millennium, Stieg & jag av Eva Gabrielsson är en personlig bok om deras liv och hur det blev efter hans död. Larsson arbetade med texter om intolerans, var hotad och ville skydda sina närmaste. Det är en orsak till att de inte gifte sig och hade inte ordning på det juridiska. Arvet efter allt arbete blev lite skevt, moraliskt sett. Tjuvar skulle man kunna kalla Stiegs bror och far, men lagen är på deras sida. Många karaktärer i Milennium-böckerna har sin motsvarighet i verkliga livet. Lisbeth Salander, liknar hon Pippi Långstrump eller Boudicca?
Min vän Stieg Larsson av Kurdo Baksi berättar om Larssons ständiga sömnbrist lik Churhill, kedjerökande och kaffedrickande. Baksi berättar om deras arbete, kvinnoförtryck, att kvinnor ärver bara hälften av vad männen i många länder. Om hans möte med fadern, som Stieg inte hade mycket kontakt med. Men inte mycket om kvinnan som Larsson levde med hela sitt vuxna liv, utan mest om det arbete mot orättvisor, som var så viktigt för Stieg Larsson.

6 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Intressant, jag skulle garna nlasa mer om honom och hans liv!

♥ Hannele sa...

Emma, det finns en del böcker, dessa har vi lånat på biblioteket.

Andasin sa...

Bra tips! Tack :)

♥ Hannele sa...

Andasin, bra att läsa från flera håll.

Znogge sa...

Jag är mycket förvånad över att de inte hade ordning på det juridiska. Med sådana inkomster brukar god rådgivning ingå...

♥ Hannele på Hisingen sa...

Znogge, eller hur.