Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 november 2011

Den odödliga Henrietta Lacks

Klimateriehäxan berättar om boken vi inte får missa. Henrietta Lacks var en svart fembarnsmor i USA. Hon drabbades av cancer och var bara 31 år gammal när hon dog i svåra plågor. Det visade sig att just Henriettas cancerceller var av ett osedvanligt aggressivt slag och livskraftiga. Nya celler odlades fram, och så småningom sändes vad som kom att kallas HeLa-celler till cancerforskare runt om i världen. Varken Henrietta själv eller hennes familj hade ingen aning om detta. Medan cancerforskarna hade stor hjälp av de ständigt förnyade cellproverna från den fattiga patienten hade hennes efterlevande inte råd att uppsöka läkare när det behövdes. En bok av Rebecca Skloo om rasdiskriminering, om fattigdom, om etiska ställningstaganden.

11 kommentarer:

Ela sa...

Det här har jag hört talas om! Läste en artikel om Henriettas barn och deras syn på hur mammans celler användes i forskningen.

*Skriver upp på läslistan.

bokrikedom sa...

Låter som en mycket viktig bok......

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ela, och de själva fick inget för det..

Bokrikedom, en viktig bok om livet.

...med näsan i en bok... sa...

Det är lätt att bli upprörd över sånt här! Viktig bok, låter som en bok som kan bli film...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, det kommer att bli en film också.

Läst, sett & hört sa...

Fy, så hemskt! Lägg därtill dagens sjukvårdsdebatt så blir det rena mardrömmen.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Mrs C, världen har inte förändrats så mycket som man hoppas..

EvaB sa...

Man blir så upprörd! Kan man våga hoppas familjen i alla fall kan bli kompenserad ekonomiskt i efterhand?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Eva B, tror att Oprah Winfrey ser till att det blir rättvisa.

Klimakteriehäxan sa...

Sån tur ändå att Rebecca Skloot förefaller vara en hyvens person - massor av pengar genereras nu till HeLa-stiftelsen, som hjälper många fattiga till medicinsk vård (inklusive Henriettas efterlevande om jag fattat saken rätt).

♥ Hannele sa...

Klimakteriehäxan, toppen att detta fick en bra vändning.