Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 november 2011

Fragment av Marilyn Monroe

Fragment – dikter, dagboksanteckningar, brev av Marilyn Monroe har fått bra kritik från olika håll. Hon var en läsande tänkande kvinna, schablonbilden av henne har mer djup än skandalpressen visat. Hon saknade utbildning, levde i en annan tid. Marilyn läste mycket, det finns en fin bild när hon läser Ulysses av James Joyce. Många fina foton. De handskrivna texterna är fotade, renskrivna och översatta till svenska. Naket, skört, starkt.

8 kommentarer:

Leena Lumi sa...

Oh, denna härliga boken! När du läser Fragments, du förstår Marilyns tragedia.

Metronyx sa...

Minns att jag hade en stor vurm för Marilyn precis innan mina tonår. Jag tyckte hon var så vacker och älskade att se hennes filmer. Sen började läsa om hennes livsöde, från flera källor och min bild av henne ändrades. En djupare människa än schablonmedia porträtterade henne som. En tragedi sannerligen!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Leena Lumi, en naken ärlig bok. Marilyn hade inget lätt liv, men hon försökte göra det bästa hon kunde, med de medel som stod till buds. Tiden var helt annan då. För kvinnor.

Metronyx, media har inte varit snäll mot henne, hon hade sina tvivel och ville ogärna bli intervjuad. Redan då kunde pressen förstöra för en människa.

Znogge sa...

På något vis är jag inte förvånad för jag tror att hennes image skapades ur ett manligt perspektiv...

I dag kör man inte över unga blondiner för de bloggar och vet på något sätt sitt värde.

Znogge sa...

På något vis är jag inte förvånad för jag tror att hennes image skapades ur ett manligt perspektiv...

I dag kör man inte över unga blondiner för de bloggar och vet på något sätt sitt värde.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ja, i allra högsta grad var det så, Marilyn levde i helt annan tid, att vara kvinna och klyftig, var ingen merit. Som tur är, har världen förändrats lite.

Monika Häägg sa...

Jag stod och bläddrade lite i den, när jag var i Falkenbergs bokhandel och signerade. Den ger en helt annan bild av Marilyn, en helt annan människa...

♥ Hannele på Hisingen sa...

Monika Häägg, jo, spännande att lära känna henne lite mer, inte bara utseendet..