Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
23 kommentarer:
Hi, hi! När jag jobbade på bibliotek i en annan stad så vet jag att det köptes in "tantsnusk", (som det kallades då), de böckerna katalogiserades aldrig eftersom de då bara lånades ut till andra bibliotek... När mina döttrar var små och inte kunde läsa själva läste jag några Femböcker högt och det var en bedrift må jag säga för de var nästan oläsliga = ) Men döttrarna gillade dem!
Ewa, det är ju nästan samma sak... med tantböckerna. Smakpoliser har väl alltid funnits, men som tur så är det idag "tillåtet" att läsa allt, även romantik finns att låna nu :)
Det stämmer - på min barndoms skolbibliotek på 50-talet var de inte direkt gömda men man fick ofta uppmaningar om att försöka sig på "riktiga böcker" istället. De betraktades som skräplitteratur. Jag älskade alla Blytons böcker.
Nu när jag läser om dem på wikipedia förstår jag att hon anses vara ganska reaktionär. Men på 50-talet tyckte nog de flesta människor som hon. Det går ju inte att censurera historien. Det var inte därför som skolan på 50-talet tyckte att Blytonböcker var olämpliga.
Lustigkulle, att säga sånt till ett barn ökar ju inte läslusten, som tur är så får unga läsa det de tycker om idag. Läsning har ju minskat... Jag har läst om Blyton-böcker i vuxen ålder. Jag tror att dessa smakpoliser inte läst slutet... Vi fem börjar ofta reaktionärt och fördomsfullt, men tar sig mot slutet.
Hannele- håller med dig! Roliga, spännande äventyr. Kul att man lånade dem under disk:)
Anna, jag skulle vilja hitta någon av mina böcker, minns faktiskt inte om jag hade egna böcker eller om jag lånade..
Intressant! Man kan i och försej förstå varför, men har aldrig gillat att viss litteratur rensas bort som "skräplitteratur". Jag håller faktiskt på att läsa om alla Blytons fem-böcker nu och tycker ändå att man har viss behållning av dem än, kanske främst på grund av känslan av nostalgi dock.
Louise, själv har jag fortfarande glädje av Blytons böcker, köpte billigt på loppis :) Jag tror att smakpoliser kan få några att sluta att läsa...
Femböckerna fick vi syskon ofta i julklapp. Sedan kom Kittyböckerna.
Vårt bibliotek på Bjurslätts torg i Tolered hade inte dom. Sedan kom ett bibliotek på Wiesselgrensplatsen, men där vet jag inte om dom hade Blytons böcker.
Eivor, böcker till julklapp var vanligt, min make fick EN bok av Min skattkammare 1-12 varje jul, så han hade väl nästan flyttat hemifrån, när han fick den sista...
Dom hade vi också - den gamla upplagan :)
Vi hade en "bokgubbe" som gick runt i husen och sålde böcker.
Jag tror t.o.m. att man fick köpa på avbetalning. De flesta hade det knapert.
Eivor, vi har sparat makens Min skattkammare.. Min mor köpte EN trädgårdsbok på avbetalning, det var på 1960-talet, jag har fått denna bok nu :)
Jag älskade Fem-böckerna, Biggles, Kitty, Lotta, Hemliga 7:an m.m.
Men läste även H.C. Andersen, Astrid Lindgren och Kulla-Gulla som kanske räknades mer som "riktig" litteratur!
Som tur var så fick jag läsa i stort sett vad jag ville för mina föräldrar! Den enda begränsningen var väl att min mamma prickade för de av H.C. Andersens sagor som hon tyckte var lämpliga för barn! En del historier var ju faktiskt ganska ruskiga - men gissa vilka jag kastade mig över först? ;)
Vi pratade om det många år senare, och hon sa att hon mycket väl visste om detta! :)
Bokrikedom, klart, skräck lockar ju barn och ungdomar i dag, det finns en del att välja, det är bra. Föräldrar kanske inte har så mycket tid, mindre bra..
Det var bra att de hade dem!
Som det är nu är jag tacksam vad barnen än läser. Det blir mycket TV istället.
Ingerun, jo, läsning har minskat...
jag läste allt redan ifrån början; femböcker, flickornas julbok, Anne på Grönkulla, Bröderna Grimm, H C Andersen, mammas och pappas böcker som jag inte förstod, morfars gamla trasig Svensk vers, böckerna om Anne Bartonmed mera, med mera
Mrs C, härliga läsminnen du har!
Haha, vilken rolig kuriosa!:) Själv älskade jag Vi fem-böckerna när jag var liten för en sådär, 12 år sedan!
böckernas värld är outgrundligt...
Samma öde drabbade rader av tidigare populära bokserier - Kitty, Cherry Ames ex vis. Skönt att de får komma tillbaka, för den som vill!
Klimakteriehäxan, det finns värre saker...
I love the valuable info you supply in your posts. I like your writing style.
Skicka en kommentar