Agatha Christie (1890-1976) passar en regnig sommardag, snälla pusseldeckare, inte för mycket våld. Herkule Poirot och Miss Marple löser de gåtorna. Agathas första make var otrogen, sedan gifte hon sig med en betydligt yngre man och levde lyckligt. Pjäsen Råttfällan (The Mousetrap) har världsrekord som teaterpjäs, vi såg den i London.
Klätterbaronen av Italo Calvino (1923-1985) är en absurd satirisk berättelse om Cosimo som hela sitt liv lever i ett träd. Calvino föddes på Kuba men var italienare, blev partisan under kriget. Varför läsa klassikerna? är en trevlig essäsamling, funderingar varför vi läser dem? Ofta av kärlek, förhoppningsvis inte av tvång.
Joseph Conrads (1857-1924) Mörkrets hjärta, 1902, vinner på en omläsning. Kapten Marlow berättar om det mörkaste Kongo, därifrån Belgien levererar elfenben. Den vite Kurz förvandlas till en primitiv stamhärskare, inga sympatiska rapporter från honom. Conrad visar ingen sympati för kolonialisering, vilket skedde på många platser.
6 kommentarer:
Har sett Mörkrets hjärta som teater. En spännande upplevelse där publiken fick vandra och flytta sig till olika platser.
Monika Häägg, det låter som riktigt spännande teater!
jag läser hellre om Klätterbaronen...
Mrs C, jo, men man vill ju förstå...
Mörkrets hjärta är fascinerande, särskilt som att den är så motsägelsefull. Conrad må ha varit en motståndare till koloniseringen, men i själva boken kan man hitta en hel del nedsättande beskrivningar av lokalbefolkningarna protagonisten möter. Jag fick lära mig att Apocalyps Now, filmen, bygger löst på den här boken. Du vet med Brando. Gillar inte krigsfilmer, men den blev intressantare när man hade Conrads bok i åtanke. Själv älskar jag Agata Christie, har läst allt jag kommit över av henne. Precis min cup of tea : )
Metronyx,jag tror också att jag hört det där om filmen... Ofta kan det vara svårt att förstå, om författaren beskriver de faktiska förhållandena eller håller med.. Agatha är mysig tidlös underhållning :)
Skicka en kommentar