Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 maj 2012

Mitt liv som bok

Denna roliga bok köpte jag av nyfikenhet.
Mitt liv som bok av Paul Desalmand är en boks memoarer i jag-form, från tryckeriet till det slut som möter böcker. Många äventyr och olika sorters ägare. Man får inte reda på, vilken bok, stör mig, även för många franska namn och platser som ointressanta, säger mig ingenting. Böckernas nattliga diskussioner är kul, mindre kul om de sämsta delarna ur koranen när boken hamnar i Iran bland alla beslöjade kvinnor. Mest manliga böcker, gubbigt värre på sina ställen, Woolf är väl den enda kvinnan som nämns. Ändå många givande stunder i beläst sällskap. Boken kan läsas på flera sått, fin referenslista i slutet över alla citat. Hundöron är en styggelse, med blyerts får man anteckna. Många böcker försvinner fort ur marknaden. Lycka för en bok är inte att bli köpt utan att bli läst.

P.S.
I Göteborgs-Posten berättar Henning Mankell, hur han innan läsplattor med sorg i hjärtat var tvungen på resor riva pärmar av böcker för att minska vikten. Skräck för en bok.

4 kommentarer:

Znogge sa...

Låter väldigt annorlunda och spännande!

Hannele på Hisingen sa...

Znogge, verkligen annorlunda, man upptäcker nog helt andra saker om man läser om.

Mrs Calloway sa...

låter väldigt intressant. den måste jag låna. tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en liten intressant bokpärla.