Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 juli 2012

Tidig feminist

Franska poeten Anaïs Ségalas (1819-1895) krävde av sin man att hon skulle få lov (!!) att fortsätta att skriva även efter sitt giftermål (fel i boken, hon  dog inte som 18-åring, bild på en gammal kvinna). Kvinnorna i rosenträdgården : historierna, romantiken och äventyren bakom rosorna av Ann Chapman är en vacker bok, som berättar om trettiotal starka kvinnor som gett sitt namn till rosor. Inte så många jag känner till tidigare: at Jeanne d´Arc, Mary Queen of Scots, Grace Darling, Gertrude Jekyll.

8 kommentarer:

Ingerun sa...

Mz Jekyll? :)

♥ Hannele sa...

Ingerun, nej, en känd engelsk trädgårdsdesigner ;)

Anki sa...

Nu förstår jag inte. Enligt de åren var hon 76 men enligt boken 18... Vad? Jag känner mej så dum nu. :D

♥ Hannele sa...

Anki, de har skrivit fel i boken.

Ingrid sa...

Tack Hannele! Nu ska jag se till att försöka få tag på den här boken. Vilket fint lästips. Jag såg att Anaïs S. hade gett namn åt en ros. Vilken bra idé att skriva om kvinnorna som gett namn åt rosorna.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, en underbar bok om berömda kvinnor, jag har lånat på biblioteket, kanske skulle man få tag på rosen Anaïs Ségalas... kanske inte härdig i Sverige?

Ingrid sa...

Nu har jag kollat på biblioteket- boken finns men är just nu utlånad så jag har beställt! Rosen Anaïs Ségalas ser mycket vacker ut- kanske svår att få tag på dock...

♥ Hannele sa...

Ingrid, roligt, det finns många intressanta kvinnor där, kanske du kommer att berätta om flera.