Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 september 2012

Nobelpristagarefynd

Den omoraliske av André Gide (1869-1951) för 10 kr är inte fy skam. Gide (1869-1951) fick Nobelpriset i litteratur 1947. Hans resa till Kongo ändrade hans politiska uppfattning, men besöket i Sovjet fick honom ta avstånd från byråkratisk diktatur. Stackars Madeleine som han gifte sig med fast kvinnor inte intresserade honom.

6 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

jag minns Pastoralsymfonien som jag läste som mycket ung och blev väldigt gripen

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Mrs C, André Gide verkar ha skrivit en hel del intressant.

Titti sa...

André Gide är aldrig fel, oavsett om priset är 10, 100 eller 1000 (okey, nu överdriver jag nog, men visst har jag spenderat ett par tusenlappar på min Gide-samling) kr! Jag är så kär i Gide.

♥ Hannele sa...

Titti, wow, du är värre än jag ;)

Titti sa...

Haha, jag hade visst kommenterat här för länge sedan! ;) Väldigt vacker utgåva, att du kom över den så billigt! Just den boken har jag bara i en engelsk billighetsutgåva, så hade jag hittat en så fin svensk utgåva så billigt hade jag köpt den direkt. Mycket synd om Madelaine. Äktenskapet tärde nog mycket på dem båda, så komplex som situationen var.

♥ Hannele sa...

Titti, det är något speciellt med de gamla böckerna.