Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 november 2012

En bok som inte finns...?

Genom en finsk bokbloggare blev jag nyfiken på hennes favoritbok som barn. Men enligt internet hade Catherine Marshall (1914-1983) inte skrivit Julie's Heritage (Musta kahle på finska), Jenny på svenska. Berättar om den svarta Jenny som börjar på ny skola och blir besviken av sina gamla vita kompisar som sviker. Boken skulle idag handla om utanförskap, försök att skaffa nya vänner, våga göra det man drömmer om.

2 kommentarer:

Metronyx sa...

Hannele, jag blev så nyfiken på det här mysteriet att jag fick lov att forska lite. Du är inte den enda som verkar ha svårt att hitta bevis för bokens existens, eller snarare att Marshall skrivit den. Jag tror att du kommer få svårt att köpa den i Sverige. Men bara för att du ska känna support i din sökfrustration skickar jag en länk som jag hoppas funkar:
http://christyfest.suddenlaunch3.com/index.cgi?board=cmarshall&action=display&num=1146255498

Där skriver (på engelska dock) om sin förvåning angående boken.

♥ Hannele sa...

Metronyx, tack!! Det var ju spännande, för boken finns ju... både på finska och på svenska. Och den är inte så dålig att Catherine Marshall behöver skämmas för den...