Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 januari 2013

Den sanna Enid Blyton kl 14:35

Den sanna Enid Blyton visas igen SVT1 kl 14.35 onsdag 16 januari 2013. Jag såg filmen om Enid Blytons liv hos min dottern. Enid hade det nog tufft som en skapande kvinna, de flesta har fått sluta att skriva i hennes situation, eller inte skaffa familj. Hon hade ju massa obearbetade känslor... ändå gjorde hon samma sak mot sina egna barn. Men det var inte "inne" att prata om känslor på den tiden, barnen skulle bara tystas... ingen ovanlig familj på den tiden. Jag har läst att Enid älskade djur, men fick inte ha några egna djur som barn, och att hon hade sedan en massa djur som vuxen, det såg man inte i filmen. Bara att hon åt upp barnens kanin... Starka (?) kvinnor har det inte lätt idag heller. Klimakteriehäxan, en av otaliga översättare, hon gillade inte filmens Enid alls.
Enid Blyton - The Biography av Barbara Stoney blev jag nyfiken på och kunde inte låta bli att köpa boken. Fast man ska tydligen hålla isär böcker och författare, behöver inte likna varandra. En del svartvita foton om henne och färgbilder på gamla fina bokomslag.

8 kommentarer:

Västanvind sa...

När man ramlar ner från en piedistal så blir det en stor duns.
Att känslokalla kvinnor (som ibland kallas starka) är stora egon, är ingen större merit.
En man i samma situation ses nog inte heller som någon omtyckt person.
Böckernaa var bra i allafall.

Tur att de inte gjort någon film om Ellen Key. Hon levde inte alltid som hon lärde.
Jag har varit vid Ellen Keys strand där utarbetade kvinnor skulle ha en fristad, men fick passa upp på henne som tjänare.

Hanneles bokparadis sa...

Eivor, ibland tror jag att "stora" män fick vara som de var, men kvinnor ska vara mycket mer, inte bara "snälla" dessutom snygga...

Mrs Calloway sa...

jag missade förra gången, men i eftermiddag ska inget hindra mig. inte ens gymet.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, då ses vi på gymmet, lite senare...

Klimakteriehäxan sa...

Hannele - att påstå att jag inte gillade filmen är ju helt fel!!!! Vad jag inte gillade var figuren Enid Blyton som - förmodligen helt riktigt - framstod som en inte alls särskilt trevlig person. Men filmen såg jag med stort intresse!

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, jag tror att jag förstod dej rätt, men uttryckte mig slarvigt...

Mrs Calloway sa...

jag undrar om inte filmen var lite väl ensidig? Enid Blyton var alltför renodlat osympatisk, egoistisk och okänslig för sina barn. eller vad tror du, Hannele?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag tycker att man fick alldeles för onyanserad och ensidig bild av henne.