Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

20 januari 2013

Lärare läser inte böcker

Skolbibliotekets bibliotekarie bekräftar att: lärare sällan lånar böcker.
Hinner de inte? Hur ska de då kunna inspirera elever till läsning?

6 kommentarer:

Ela sa...

Det jag minns från min barndom var att lärarna skyfflade ut samma (obligatoriska) böcker år efter år medan skolbibliotekarierna var de som kunde tipsa om de nya guldkornen som dykt upp.

♥ Hannele sa...

Ela, trist, en del lärare tar upp fantasy och nya böcker. Bibliotekarie är toppen!

Linnea sa...

Min kille är lärare och jobbar ca 50-55 h en vanlig vecka, ibland blir det mer. Det finns inte mycket tid över till annat än att orka ta sig från en dag till nästa.. Och det är verkligheten för alla hans kollegor och många av våra lärarvänner också.. Tyvärr!

♥ Hannele sa...

Linnea, visst är det tokigt med den arbetsbördan...

Metronyx sa...

Precis som Linnea poängterar så är det samma intryck jag får av mina lärarvänner. Helt sjukt med tanke på att (Iaf i min krets) så rör det här ju sig om en grupp människor som ofta älskar böcker. Men det finns undantag, men kompis F. som är högskolelärare läser enormt mkt vid sidan av sitt jobb (jo han har familj, sportar enormt osv, men han tar sig tid på något märkligt sätt.)
Fast jag tycker också att det är särskilt märkligt när inte svenskalärarna lånar böcker. Kan det ev. vara så att ett vanligt skolbibliotek innehåller så pass få böcker att lärarna redan läst dem? Eller gör de som många andra, köper böcker? Själv skulle jag älska att vara skolbibliotekarie, vilket jobb. Böcker, vilda och milda barn och lagom överskådligt för en person : )

♥ Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, mina bokminnen från skolan är också ganska tråkiga, trista klassiker (jag tänkte då att om jag blir författare, skulle jag förbjuda skolor att läsa mina böcker :)

Jag tror man kan få lite mer tid för läsning, om man skippar tv:n. Kanske kan man läsa, när man tittar på sina idrottande barn... Jag läste dikter på toa, för de var korta...