Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 januari 2013

Maskrosungen

Maskrosungen av Sandra Gustafsson är hennes egen historia om hennes uppväxt med en psykiskt sjuk mor, som knappt kan ta hand om sig själv. Alldeles för tidigt får Sandra ta hand om det mesta, hon lever i hunger och smuts.
Mamma frånsäger all hjälp, även ekonomisk. Pappan ställer  upp sporadisk, men sitter mest på krogen. Sandra lever med vuxna hon inte kan lita på och får aldrig bekräftelse eller ömhet. Ändå växer hon till en stark kvinna, utbildar sig, får barn, och får veta att maken har MS. För att orka, får hon sluta att träffa de som får henne att må dåligt. Hon skriver att man "inte ska låtsas som om det aldrig hänt, utan bara sluta använda det som utgångspunkt för allt negativt, tråkigt eller svårt som man möter under livets promenad. Jag vill inte ha min uppväxt som ett ok på mina axlar resten av livet. Jag vill gå vidare."

8 kommentarer:

Metronyx sa...

Åh, det är många tunga ämnen du plöjt igenom nu på slutet Hannele. Fin slutsats av författaren dock. Jag beundrar verkligen er bokläsare som klarar av att läsa dessa sanna, hårda människoöden. Jag är en liten fegis som bara klara sånt i små doser (som att läsa om det på andras bloggar : D). Själv har jag ju en förkärlek för motsatsen -alltså fantasivärldar. Det är därför det är så himla roligt att få läsa om vad andra människor läser för litteratur och vad det i sin tur väcker för tankar!

♥ Hannele sa...

Metronyx, visst är andras lästips givande. Sällan jag väljer dessa djupa böcker men nu var jag utan bok sysslolös, plockade i en annans bokhylla... Inte så tung som jag trodde, och trots att miljön och alkohol är obekant för mej, kände jag igen vissa delar. Exempelvis att välja bort människor som får en att bara må dåligt.

Znogge sa...

Klart läsvärd och bra. Den är inte så tung som vissa andra i denna genre.

♥ Hannele sa...

Znogge, precis, den är inte så tung utan det finns lite ljus.

Klimakteriehäxan sa...

Sandra G bloggade och jag brukade kolla hennes inlägg men nu har jag inte gjort det på länge. Kanske hon lagt av? Tror att boken sålde rätt bra när den kom.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Klimakteriehäxan, hoppas allt är bra med henne och hennes familj.

snawitz sa...

Jag läste denna bok för längesen. På ett sätt en banal handling, men den var jättebra

♥ Hannele sa...

snawitz, det riktiga livet kan vara banalt...