Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 februari 2013

Fredrika Runebergsdagen

Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Han blev finländsk nationalskald genom Fänrik Ståls Sägner, första delen som kom ut 1848 inleds med dikten Vårt land, som är Finlands nationalsång. Runeberg hade en fru, Fredrika, som fick skriva på nätterna. Professor Merete Mazzarella nämner 70-tals feminister, som inte riktigt förstod villkoren på kvinnors liv för 200 år sedan. Fredrika Runeberg-Tengströms liv innehöll kvinnlig passiv agressivitet. Hon var modern för sin tid, ändå vill inte många läsa hennes böcker idag. Som många andra bra böcker.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag ska försöka läsa något av Fredrika Runeberg-Tengström. Så bra att hon uppmärksammas!

♥ Hannele sa...

Ingrid, vad skulle alla dessa män vara utan sina kvinnor...

Mrs Calloway sa...

och tänk alla Runebergstårtor (som var bakelser) hon bakade åt honom! Runebergstårtor åt han varenda dag.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Mrs Calloway, och ändå sprang han tydligen efter andra fruntimmer...

Metronyx sa...

Min mor berättade häromdagen att hennes chef bjöd på Runebergkaka. Väldigt spännande. Men Soili, som hon heter hade nog inte berättat så mycket om Runeberg : ) Är det så stort alltså att man äter en kaka till åminne av skalden. Då ska nog jag uppfinna en Astrid Lindgrenkaka och äta 14 november varje år! Faktum är att det finns så många bra författare som betytt något för Sverige att det kan bli mycket fika av det här ; D
Skämt åsido, Mazzarella har nog rätt. Överhuvudtaget är det ibland så lätt att bedöma saker efter nutida normer, ta "Jane Eyre", den är populär att plocka isär både ur feministisk och kolonialistisk synvinkel. Dock förminskar det på intet sätt författarinnans värde för framtida kvinnors skrivande. Man ska lyfta fram våra äldre medsystrar och se dem i det ljus som fanns då!

♥ Hannele sa...

Metronyx, Runebergstårtor (= kakor) är väldigt kända i Finland, fast själv fick jag sådana för första gången i Göteborg :) Jag älskar såna där kokböcker om författarnas mat....