Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 februari 2013

"Vi har alltid bränt böcker"

Biblioteket i Backe i Strömsund bränner (!!) säckvis med bra böcker för att spara på utrymme. Många vill ta hand om böckerna men får inte: "Så här har vi alltid gjort. Vi skänker aldrig böcker", säger chefsbibliotekarien. Den som säger så ska omedelbart byta yrke eller gå på fortbildning, man kan inte bara fortsätta med samma spår av slentrian.

23 kommentarer:

Ingrid sa...

Detta var det mest upprörande jag läst på länge. Tyvärr är nog fortbildning bortkastat på en människa som resonerar på det sättet. Hon borde skaffa sig ett annat arbete i stället- böcker ska hon definitivt inte syssla med. "Det har vi alltid gjort"- man tar sig för pannan. Det finns ju något som heter välgörande ändamål dessutom- om man nu inte vill sälja eller ge bort till allmänheten finns det säkert skolor, sjukhus och andra inrättningar som skulle vara glada för de fina klassikerna som nu bränts upp.

Carro sa...

Herregud, trodde att det måste vara något sorts skämt.. Bränna böcker, ja det är ju modernt.

Metronyx sa...

Hannele, tummen upp för att du tog upp händelsen. Ingrid om det fanns en gilla-knapp på andras kommentarer skulle tryckt gilla för din observation av den svaga länken i resonerandet. Att man alltid gjort på samma sätt är verkligen ett sätt att avslöja sin ovilja till utveckling och nya metoder.

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, jag ryser bara jag tänker på det... Här finns det flera, en förening, som vill ta hand om böcker. Jag vet invandrare som vill läsa mer svenska romaner, många skulle kunna ha glädje av dessa böcker, fina klassiker.

Carro, detta har pågått länge :(

Metronyx, tänk att bara säga: "Så har vi alltid gjort!" Finns det ingen flexibilitet eller nytänkande bland de som får sin lön av våra skattepengar?

Anonym sa...

Strömundskommun säger att bantningen av filialernas lokaler och bokbestånd är en "utveckling" av biblioteksverksamheten.

klok som en bok sa...

Jag upphör aldrig att förvånas över hur märkliga människor det finns.

Hannele på Hisingen sa...

Anonym, haha... Eller ska man gråta.

Klok, enfaldigt, trögt, okänsligt...

Gunnel sa...

Det var det dummaste jag hört. Finns det ingen som kan få stopp på det? Den där chefen är ett mycket bra exempel på en som jobbar på fel ställe. I vår kommun reas böckerna ut och det är väldigt populärt.

Hanneles bokparadis sa...

Gunnel, alla bibliotek jag känner till rear eller skänker böcker.

Anonym sa...

Idag städade jag bilderbokslådorna i barnavdelningen. Kriteriet för att gallra en bok var "Nej, den ser inte rolig ut". Det är trasiga ryggar solkiga eller rivna sidor och allmänt kladd. De kastas i soporna. I den stora gröna lådan märkt brännbart.
Det görs i alla bibliotek i hela landet hela tiden.
Vid flytt eller omorganisation kan det slinka med böcker som fortfarande ser OK ut men att man "Bränner böcker" är inget att uppröras för egentligen.
En annan anledning att gallra ut böcker är att de inte lånats ut på flera år. Det görs inte för att ta bort stötande åsikter eller en viss minoritets litteratur utan för att böckerna av en eller annan anledning inte är 'bra'. Det ligger i en bibliotekaries jobb att göra den bedömningen.

Lotten sa...

Men om man läser i artikeln vilka rutiner biblioteket i Backe har så ingår att erbjuda allmänheten böckerna först, för en billig penning. Om ingen vill köpa så bränns de. De som är utrensade är dubletter, trasiga böcker och inaktuella faktaböcker. I alla fall på de flesta bibliotek i landet verkar det som. De bränner ju inte pga innehållet!

Hanneles bokparadis sa...

Anonym, det vet jag; "mitt" bibliotek gör det hela tiden, lägger fram dem, så intresserade kan plocka. Själv har jag plockat hem till barnbarn fläckiga men fina barnböcker. Att böcker inte lånas, är INGEN anledning att bränna dem! Nästan alla framlagda gratis-böcker försvinner av intresserade biblioteksbesökare, sist en 25-delad stort uppslagsverk från 1955, en man var intresserad och hämtade flera omgångar.

Lotten, jag hörde intervjun, dom har haft försäljning i Strömsund och de överblivna bra (!) böckerna ville en förening ha, men fick nobben: "Vi skänker aldrig böcker!"

Lotten sa...

Ja, just den delen har jag inte heller förståelse för! Att de som inte går att sälja inte får skänkas utan hellre bränns.

Hannele på Hisingen sa...

Lotten, det är det det hela handlar om, INTE fel att gallra bort gamla böcker, dubletter och annat, utan vad man gör av dem.

Metronyx sa...

Precis som du skriver Hannele här sist, det är inte i sig själv bara brännandet utan oviljan att tänka i nya banor. Om vi alltid resonerar som så att det tar för lång tid att göra sig av med t ex böcker på ett annat sätt då inser man ju inte att det handlar om att det rör sig om att det handlar om den tid det kommer att ta att införa en ny rutin. Så gör vi ju ofta i samhället, byter metoder, testar andra sätt att lösa sophanteringar,byter diagnoskriterier inom vården - you name it. Visst är det kanske fel att dra parallellen naziTyskland och utrymmesbrist i Sverige. Det har ändå en dålig klang, och huvudfrågan är varför man vill hålla fast vid en metod när folk erbjuder sig att hjälpa till.

Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, eller hur, sorgligt att inte försöka tänka i nya banor, vara lite kreativ, se sej omkring. Jag skulle tycka livet skulle vara gôrtrist om man inte kunde komma på nya lösningar och förbättringar.

Lingonhjärta sa...

Nä men GUD!!! Är de inte riktigt kloka??? Alla böcker är välkomna någonstans. Senast jag var hemma i Sverige plockade jag kassar med böcker med min syster på hennes lokala bibliotek som de skänkte bort oavsett hur naggade de än var. Om man inte vill skänka dem kan man sälja den väldigt billigt eller skänka dem till en välgörenhetsorganisation. Bränna böcker. Vilken idioti!!

Hanneles bokparadis sa...

Lingonhjärta, precis, man kan aldrig veta vad som är intressant för andra. Att böcker är naggade, gör verkligen ingenting. Exempelvis gamla barnböcker gör många nostalgiska.

Lotten sa...

Intressant att ni säger att böckerna försvinner om man får ta gratis. Jag har inte haft den erfarenheten, utan att böcker ligger kvar ändå. Undrar vad den skillnaden kan bero på. Är det så enkelt som brist på information? Att folk inte vet att man skänker bort böcker?

Sen Hannele - jag kan hålla med om att debatten borde handla om "så har vi alltid gjort" och få folk att ändra sig. Men debatten har inte bara handlat om det, i alla fall inte här.

Lingonhjärta sa...

Nu har jag sovit på saken och är lite lugnare (än mitt lite smått spontana och hysteriska utrop här ovan då jag var helt omedveten om att faktisk många Bibliotek gör så) men jag är fortfarande lika upprörd. Jag kan hålla med dig Lotten om att alla böcker kanske inte alltid försvinner om Biblioteken bara ställer fram en gåvohylla (om inte jag är i närheten :)) men jag är upprörd över det slöseri som uppstår när man bränner böcker. Jag kan förstå att det kan vara en slutgiltig lösning för Biblioteken att göra detta men jag tycker inte att det är eller borde vara ett självklart alternativ. Jag tycker inte vi lever i en värld där vi har råd med ett sådant slöseri. Jag bor i och för sig i ett land där ungefär 50% av alla barn lever under fattiga omständigheter och 30% bor på gatan så det kan vara en anledning av min upprördhet. Kan därför komma på massor av lösningar som jag tycker skulle vara mer produktiva. Eller varför inte bara ge bort böckerna till Röda Korset?

Eva Ullerud sa...

Man tror inte det är sant! Alla bibliotek jag vet har utförsäljning, just nu pågår det på biblioteket hemma. Annars kan man ju skänka dem. Men detta är ju rena skandalen. Inte bara för att pengar bränns upp utan själva handlingen.

Mrs Calloway sa...

med vilken rätt handlar man så här?
bränna skattepengar?
vad säger berörda nämnd? vad säger kommunen?

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, alla möjliga gratis-böcker försvinner, även gamla faktaböcker. Solkiga (?) barnböcker är väldigt populära. Sådant kan inte alltid bibliotekarie avgöra och se (för de är vana vid "fina" böcker).

Lingonhjärta, ja, det finns massa barn, som inte har böcker hemma. Det finns mycket man kan göra av gamla böcker. Även om de kan se solkiga ut, kan man göra fina TAVLOR av de vackra bilderna i gamla barnböcker.

Eva Ullerud, handlingen är sorglig, för en förening tiggde om dessa böcker och ville ta hand om dem!

Mrs Calloway, precis, det är våra skattepengar! Att bara bränna av princip: "Vi skänker aldrig böcker!" En sådan människa ska omedelbart söka till en annan befattning.