Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 augusti 2013

Nordkorea

Flykten från Läger 14 : den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger av Blaine Harden varit slutsåld, men inte svår att låna på biblioteket. Shin Dong-huyk föddes i lägret 1982, han visste inget annat liv och ingen annan har lyckats att fly från nordkoreanskt fångläger. Man räknar med att det i dag finns uppemot 200 000 fångar i dessa läger utan att de har begått något brått. Vår kristna arvsynd ligger i lä med det nordkoreanska: "...klassfiender, vilka de än må vara, deras avkomma måste elimineras i tre generationer framåt."
Svält och matsökande är viktigare än allt annat. Rädsla är den enda känslan, Shin kan inte ens lita på sina egna föräldrar. Hans mor och bror blir avrättade på grund av honom, när han tjallade när de ville fly. Shin längtar inte bort, för han vet inget annat liv. Men han träffar ett par fångar som har levt utanför lägret. Frihet är inget han vill ha, utan mat, som betyder samma sak för honom. Slump och olika omständigheter hjälper honom, men omställningen är inte lätt. Mardrömmar och anpassning, kunna lita på andra, våga titta i ögonen. Våga ställa frågor och inte vara rädd för att få slag. Hur länge kan Nordkoreas nye ledare Kim Jong Un kontrollera och hålla järngrepp i ett helt land, han är i Shins ålder. Svälten är stor bland alla vanliga nordkoreaner, ungdomar lider av bristsjukdomar. Man kan se Läger 14 i Google Earth, fast Nordkorea förnekar att det existerar.

Andra berättelser från Nordkorea:
Inget att avundas : Vardagsliv i Nordkorea av Barbara Demick

The Aquariums of Pyongyang: Ten Years in the North Korean Gulag Written by: Kang Chol-Hwan , Pierre Rigoulot

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Ett viktigt boktips. Jag ska se om boken finns på mitt bibliotek.

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, en mycket viktig bok, något så slutet land finns väl inte någon annanstans... att behandla barn så illa, inget mänskligt alls.

znogge sa...

Skrämmande saker sker i vår värld...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så förljuget, så grymt!

Mrs Calloway sa...

fruktansvärt! har reserverat boken på närmsta bibliotek

Hannele på Hisingen sa...

Mrs Calloway, helt obegripligt...