Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 september 2013

Varför lyssnade ingen?

Många klarsynta skribenter såg vad som hände i Tyskland, ändå kunde det hända. I dag av Torgny Segerstedt finns tidiga tankar redan 1933 i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning att allt inte stod rätt till. Vanvettets marknad av Douglas Reed finns 1938 beskrivningar om judarnas situation i olika delar i Europa, han jobbade för The Times. "His book Insanity Fair (1938) was one of the most influential in publicising the state of Europe and the megalomania of Adolf Hitler before the Second World War. Reed drew a distinction between opposition to Zionism and anti-Semitism." Svåra saker att förstå, och människan har inte blivit klokare.

4 kommentarer:

Jennah sa...

Tack för tips! Har själv funderat på att gräva in mig i Anne Franks Dagbok då jag letat efter något som min man kan ha att läsa i historiakursen, men det blir kanske Boktjuven i stället :)

♥ Hannele sa...

Jennah, Boktjuven är också bra.

znogge sa...

Tyvärr finns ondskan fortfarande omkring oss...

♥ Hannele sa...

Znogge, visst är det tråkigt att det är så.